Danske Regioner: Beregninger om private sygehuse misvisende

SYGEHUSE: Private sygehuse og klinikkers markedsandel er dobbelt så stor som hidtil antaget, viser ny opgørelse fra Danske Regioner.
Fakta
De samlede offentlige sygehusudgifter i 2009 var på cirka 55 milliarder kroner. Heraf blev 1,2 milliarder kroner betalt til private sygehuse. Det regnestykke giver to procent.

Danske Regioner påpeger, at de 55 milliarder skal justeres, hvis de private sygehuses andel af behandlinger skal udregnes, da de ikke varetager alle de opgaver som løses i det offentlige.

Når de opgaver de private sygehuse ikke varetager bliver fraregnet, er det under halvdelen af den offentlige behandling, som skal med. Dermed lyder udgifterne på 25 milliarder kroner, hvoraf de private sygehuse får 1,2 milliarder. Således giver regnestykket en andel på fem procent.


Kilde: Danske Regioner
Private sygehuse og klinikker tegner sig ikke for cirka to procent, men cirka fem procent af de behandlinger, der løses i det offentlige sygehusvæsen. Ny opgørelse fra Danske Regioner giver nyt billede af private sygehuses markedsandel.

Hidtil er de private sygehuse og klinikkers markedsandele blevet regnet ud på baggrund af de totale sygehusudgifter. Men det regnestykke tager ikke højde for, at de private sygehuse er meget mindre end de offentlige og ikke varetager de samme opgaver, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Opgaverne på et stort offentligt sygehus dækker langt mere end det, som de private sygehuse og klinikker har mulighed for at løse. De private sygehuse varetager for eksempel ikke akutområdet, graviditet og fødsler, og behandler ikke kræft.

Hvis man tager det med i betragtning, er den private markedsandel godt dobbelt så stor og udgør cirka fem procent af de relevante offentligt finansierede sundhedsydelser, viser Danske Regioners nye opgørelse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024