Debat

Den medicinske cannabisindustri: Hvor skal patienterne gå hen, hvis Pusher Street lukker?

Sundhedsministeren, ministeriet og de ansvarlige styrelser foregiver enstemmigt, at vi nu har en lovgivning, som sikrer patienter adgang til lægeordineret medicinsk cannabis. Men markedet for medicinsk cannabis er forsat dysfunktionelt, og derfor er der brug for politisk handling nu, skriver Mariolla Dolleris Schroll.

Kun en meget lille gruppe patienter har adgang til lægeordineret medicinsk cannabis.
Virkeligheden er, at 80 procent af de patienter, som anvender cannabis terapeutisk, får deres cannabis illegalt – for eksempel via Pusher Street, skriver Mariolla Dolleris Schroll.
Kun en meget lille gruppe patienter har adgang til lægeordineret medicinsk cannabis. Virkeligheden er, at 80 procent af de patienter, som anvender cannabis terapeutisk, får deres cannabis illegalt – for eksempel via Pusher Street, skriver Mariolla Dolleris Schroll.Foto: Soren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsøgsordningen for medicinsk cannabis startede i 2018 som et fireårigt forsøg bestående af lægelig ordination og medicinsk produktion.

Ordningen er siden blevet forlænget med yderligere fire år for ordinationsdelen og gjort permanent for producenterne.

Sundhedsminister, Sophie Løhde (V), Sundhedsministeriets departement og de ansvarlige styrelser foregiver enstemmigt, at vi nu har en lovgivning, som både sikrer patienterne adgang til lægeordineret medicinsk cannabis og gode rammevilkår for producenterne.

Officielt er der ’ingen problemer’.

Virkeligheden er, at 80 procent af de patienter, som anvender cannabis terapeutisk, får deres cannabis illegalt – for eksempel via Pusher Street

Mariolla Dolleris Schroll
Formand for Medicinsk Cannabis Industri

Lovlig medicinsk cannabis – mest på papiret

Tager vi et kig på patienterne, er det imidlertid veldokumenteret, at kun en meget lille gruppe har adgang til lægeordineret behandling med medicinsk cannabis.

Virkeligheden er, at 80 procent af de patienter, som anvender cannabis terapeutisk, får deres cannabis illegalt – for eksempel via Pusher Street.

Det viste en undersøgelse gennemført af en række patientforeninger og udgivet af Danske Patienter i 2020. Blandt årsagerne til brug af illegal cannabis angav patienterne blandt andet manglende adgang til behandling via egen læge samt prisen på medicinsk cannabis.

En del af forklaringen er, at ikke ét eneste danskproduceret produkt er tilgængeligt for patienterne, hvilket ellers var et af ordningens formål.

Lovgivningen og de generelle rammevilkår, som producenterne arbejder under, udgør en kæmpe udfordring.

Konsekvensen er, at flere producenter opgiver eller fravælger at producere medicinsk cannabis i Danmark.

Læs også

Det er tilsyneladende nemmere at få godkendt et importeret produkt under forsøgsordningen end et danskproduceret, hvilket lægger en betydelig dæmper på lysten til at søge om godkendelse af danskproducerede produkter.

På sjette år rykker patientforeninger, ordinerende læger, forskere og industri sig i håret over forsøgsordningen og ordningen med medicinsk cannabis. Se eksempelvis referat fra seneste møde i Referencegruppen for medicinsk cannabis under Lægemiddelstyrelsen.

Det er åbenlyst, at markedet for medicinsk cannabis fortsat er totalt dysfunktionelt.

Der er behov for en reel, velfungerende ordning, hvor patienter kan få ordineret medicinsk cannabis hos lægen, uden risiko for at blive afvist ved døren.

Men der er ligeledes behov for flere produkter, så lægen kan ordinere den rette sammensætning af medicinsk cannabis til en konkurrencedygtig pris.

Dette kræver politisk handling nu.

Sandhedens time

Det er på høje tid, at lovgivningen for medicinsk cannabis bliver revideret ’hele vejen rundt’. For både producenter og patienter skal der skabes klarhed om fremtiden.

Det er på høje tid, at lovgivningen for medicinsk cannabis bliver revideret ’hele vejen rundt’. For både producenter og patienter skal der skabes klarhed om fremtiden

Mariolla Dolleris Schroll
Formand for Medicinsk Cannabis Industri

Forsøgsordningen for medicinsk cannabis skal gøres permanent, og rammevilkårene for producenterne skal ændres. Sker det ikke, vil et flertal af patienter vedblive med at vende sig mod det illegale marked.

Når et overvældende folketingsflertal 2. juni 2023 stemte nej til en legalisering cannabis, må den naturlige konsekvens være, at man styrker adgangen til den lovlige medicinsk cannabis, så der findes et lovligt alternativ for patienterne.  

Belært af erfaring fra de seneste seks år er det essentielt, at dette sker i et tæt samarbejde mellem læger, forskere, patientforeninger og industrien.

Lægeforeningen har en plan i skuffen, og alle øvrige interessenter står klar til at deltage i dialogen vedrørende en ny model for adgangen til medicinsk cannabis.

Det er imidlertid kun regeringen, og dermed sundhedsministeren, som kan facilitere processen og bidrage med de nødvendige midler for eksempel via finansloven.

Dette er sandhedens time for regeringens cannabispolitik, men også for den medicinske cannabisindustri, der – næsten som i et absurd Beckett-skuespil – venter og venter på en rammelovgivning, som faktisk virker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024