Debat

Det haster med godkendelse af alkoholbehandling

DEBAT: De kommuner, der ikke har styr på, hvad de betaler for, må se at få det, mener generalsekretæren i Blå Kors Danmark, Jens Erik Rasmussen.
I tv-programmet Operation X åbnede Morten Spiegelhauer sit eget ambulante alkoholbehandlingscenter, hvor behandlingen bestod af ristede pølser og græsslåning. Det viste sig at være nok til at få snablen dybt ned i landets kommunekasser. Endda uden at begå ulovligheder.
I tv-programmet Operation X åbnede Morten Spiegelhauer sit eget ambulante alkoholbehandlingscenter, hvor behandlingen bestod af ristede pølser og græsslåning. Det viste sig at være nok til at få snablen dybt ned i landets kommunekasser. Endda uden at begå ulovligheder.Foto: TV 2
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jens Erik Rasmussen,
Generalsekretær, Blå Kors Danmark 

De, der så TV 2-programmet Operation X, har givetvis fået den opfattelse, at hvem som helst kan behandle mennesker med alkoholmisbrug og uanset metoder og kvalitet sende regningen til kommunerne. Det er en helt uacceptabel situation. Det burde selvfølgelig ikke kunne lade sig gøre.

Seerne blev hjulpet godt på vej i denne opfattelse af formanden for Kommunernes Landsforenings socialudvalg, borgmester Tove Larsen, Aabenraa, som påstår, at det er muligt uden nogen faglige forudsætninger at tilbyde alkoholbehandling og få denne betalt af kommunerne - og at kommunerne står magtesløse over for dette sugerør i pengekasserne.

Det er galt nok, hvis det kan lade sig gøre for inkompetente såkaldte behandlingsenheder at få udbetalt betaling for ukvalificeret alkoholbehandling. Endnu værre er det, at mennesker, som er i dyb nød på grund af deres alkoholmisbrug, skal udsættes for inkompetent behandling, som måske gør ondt værre.

Der er risiko for, at billedet, der står tilbage for den undrende befolkning, er, at det står helt galt til med alkoholbehandlingen i Danmark. I Blå Kors ærgrer vi os over, at vi på denne måde måske bliver slået i hartkorn med useriøse plattenslagere.

Blå Kors er godkendt
I Blå Kors har vi myndighedernes tilsyn med alle vore tilbud, og hver eneste person, som kommunerne betaler intensiv behandling for, er visiteret i samarbejde med den pågældendes kommune. Vore medarbejdere er kompetente psykologer og terapeuter. Vi gør brug af veldokumenterede metoder og har tilsyn af læger og psykiatere. Alt foregår åbent og med klare beskrivelser af behandlingsforløbene.

Blå Kors har mange forskellige enheder, som arbejder på at hjælpe mennesker, der har problemer med alkohol. Men alle behandlingsenheder - og alle tilbud til den enkelte borger - er godkendt af kommunerne. Vore botilbud efter den sociale servicelov og alkoholbehandlingstilbud efter sundhedsloven er alle godkendt i henhold til gældende lovgivning.

Kommunerne skal sikre kvaliteten
Lovgivningen siger klart, at kommunerne kun må henvise til tilbud, som er optaget på den såkaldte Tilbudsportal, oprettet i henhold til den sociale servicelov, og optagelse her forudsætter kommunernes godkendelse. Der foreligger en lang række regler, der skal opfyldes som forudsætning for, at et botilbud kan få myndighedernes godkendelse.

Derfor er det helt uforståeligt, at Kommunernes Landsforening blot slår ud med armene og siger: "Vi kan intet gøre. Vi har bare at betale. Vi kan ikke bestemme, hvem der skal i behandling, og vi har ikke ret til at føre tilsyn." - Det er en passiv holdning, som undrer.

Sundhedsloven siger, at sundhedsvæsenets opgaver kan udføres også af private institutioner. Men samtidig, at regioner og kommuner i samspil med de statslige myndigheder og i dialog med brugerne skal sikre en stadig udvikling af kvaliteten.

Betal kun for det, der dur
Loven siger ligeledes, at kommunen skal tilbyde vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere, og at kommunen enten kan etablere behandlingstilbud på egne institutioner eller indgå aftaler med bl.a. private institutioner. Behandling og rådgivning til alkoholmisbrugere skal ydes anonymt, hvis alkoholmisbrugeren ønsker det.

Det må kunne lade sig gøre at have regler om godkendelse og tilsyn - også uanset reglen om anonymitet - og følge dem. Det er under al kritik, at nogle kommuner accepterer selvbestaltede behandlingssteder uden faglighed og kvalitet. Og bare betaler uanset inkompetence og fejlbehandling.

I stedet for at se passivt til - og være med til at kaste et dårligt lys over alt og alle - skulle alle kommuner i stedet straks gå i gang med at nægte betaling for de tilbud, som bare kører deres eget løb uden sikkerhed for kvalitet. Det hører ingen steder hjemme.

Brug loven - eller kræv den ændret
Al behandling i Blå Kors udføres af uddannede fagfolk. Alle enheder er godkendte, og der føres tilsyn med dem. Vi indberetter al alkoholbehandling til Sundhedsstyrelsen via Det nationale Alkoholbehandlingsregister.

Vi mener, at de kommuner, der ikke har styr på, hvad de betaler for, må se at få det. Brug reglerne! Hvis der er huller i lovgivningen, så bed folketingspolitikerne stramme reglerne. Forlang af sundhedsministeren, at der kommer klare regler for, hvad der kan godkendes som alkoholbehandling. Betal kun for det, der dur. Og lad så alle, der sætter en ære i at gøre tingene ordentligt og samvittighedsfuldt, blive fri for at blive rodet sammen med diverse selvbestaltede frit i luften svævende påfund og tiltag. Vi lever i et land med sundhedslov og servicelov. Det forpligter. De tilbud, der gives - og betales for - skal være i orden.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tove Larsen

Fhv. borgmester (S), Aabenraa Kommune
teknisk assistent

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024