DF sætter igen kritisk lys på RADS

RADS: Dansk Folkeparti har krævet svar fra sundhedsministeren om, hvorfor Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) ikke har Lif som høringspart, når patientforeningerne har.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

OM RADS
RADS' hovedopgave er at udarbejde fælles nationale rekommandationslister og behandlingsvejledninger for de dyre sygehuslægemidler.

Det skal sikre en rationel og ensartet brug af lægemidlerne i hele landet.

RADS nedsætter løbende fagudvalg med de førende læger på hvert område. De skal skabe konsensus om valget af lægemidler. Og det skal munde ud i indstillinger til rekommandationslister og behandlingsvejledninger.

Udover mere ens behandling over hele landet forventer regionerne også at spare penge, da de forventer at kunne få større rabatter, når de i fremtiden køber færre forskellige medicinpræparater og derfor kan købe større mængder af samme præparat.

Anbefalingslisterne skal også hjælpe lægerne til at vælge den billigste medicintype, hvis der er flere at vælge imellem til samme sygdom.  

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti kan ikke forstå, hvorfor Lægemiddelindustriforeningen (Lif) ikke er høringspart, i forbindelse med at Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), der skal lave anbefalinger for brugen af dyr gigtmedicin, indhenter høringssvar.

"Vil ministeren oplyse, hvorfor Lif ikke er nævnt som høringspart på linje med patientforeninger og faglige selskaber allerede i den tidligere fase af RADS-processen?" spørger sundhedsordfører Liselott Blixt sundhedsminister Bertel Haarder (V) via Folketinget.

Blandt gigtpatienter og i medicinalindustrien er der stor interesse for netop RADS' kommende anbefalinger på gigtområdet, fordi det kan betyde indtægtstab på flere hundrede millioner kroner for specifikke medicinalvirksomheder.

Gigtforeningen følger samtidig arbejdet nøje, fordi de frygter, at anbefalingerne vil betyde, at patienternes adgang til den nyeste og dyreste gigtmedicin vil blive forringet.

Sundhedsminister vil ikke tage stilling
Bertel Haarder har svaret DF-ordføreren, men han tager ikke stilling til spørgsmålet. Han henviser blot til Danske Regioners svar.
Her svares ikke direkte på spørgsmålet. Men der redegøres for, hvem der er høringsberettiget, og her nævnes det, at de relevante medicinalvirksomheder høres i processen.

"Lægemiddelindustrien har siden RADS' oprettelse haft mulighed for at mødes med RADS' fagudvalg på et af fagudvalgets første møder. På møderne har de relevante virksomheder mulighed for at holde indlæg for fagudvalget, og fagudvalget har omvendt mulighed for at stille opklarende spørgsmål til virksomhederne. Lægemiddelvirksomheder har endvidere mulighed for at aflevere
skriftligt materiale, som kan indgå i fagudvalgsarbejdet. Der har således i RADS' arbejde været en stor inddragelse af lægemiddelvirksomhederne," svarer Danske Regioner blandt andet.

Bertel Haarder slutter blot svaret til Liselott Blixt med at sige, at han henholder sig til Danske Regioners svar.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024