DF-spids blev valgt til at krydse klinger med von der Leyen på vegne af Europas yderste højre. Nu udelukkes han fra de største debatter
Dansk Folkepartis Anders Vistisen er valgt som det yderste højres talerør på i EU-valgkampen. Men han er ikke velkommen på debatscenerne med de øvrige partiers repræsentanter.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørBRUXELLES: I starten af marts kom Dansk Folkepartis Anders Vistisen med en stor nyhed.
Han var blevet udpeget af den nationalistiske højrefløj i Europa-Parlamentet til at krydse klinger med blandt andre EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.
Det skulle ske i flere stort anlagte debatter forud for europaparlamentsvalget.
”Vi har besluttet at blande os i debatten, fordi vi hellere vil have, at man taler til os end om os,” lød beskeden fra Vistisen til en lang række både danske og internationale medier i sidste måned.
Den plan hænger nu i en tynd tråd.
Kilder involveret i begge de to store debatter bekræfter over for Altinget, at Vistisen ikke vil blive inviteret med på scenen, når de europæiske partifamilier fra venstre til højre efter planen tørner sammen i Maastricht 29. april og 23. maj i Europa-Parlamentet.
En dårlig undskyldning
I deres øjne er DF’s EU-parlamentariker slet ikke officielt udpeget som ægte spidskandidat for sin partigruppe, hvilket er den adgangsgivende billet til en plads på scenen.
I virkeligheden handler det om, at de andre partier ikke vil komme, hvis jeg deltager.
Anders Vistisen
EU-parlamentariker (DF)
Det skyldes, at det også indebærer, at personen skal være sit partis bud på den næste formand for Europa-Kommissionen, sådan som von der Leyen er for sin konservative partigruppe, EPP.
Spitzenkandidat-processen er et forsøg fra de europæiske partier på at koble udpegelsen til topjobbet med valget til Europa-Parlamentet 6.-9. juni, så kandidaten fra partigruppen med flest stemmer fra europæerne får forrang til posten.
Selv om Vistisen er udpeget til talerør for sin højrenationale gruppe i Parlamentet, Identitet & Demokrati (ID), på vegne af partier som Marine Le Pens Rassemblement National og tyske Alternative für Deutschland, er han ikke deres spitzenkandidat.
Det skyldes, at gruppen ikke mener, at spørgsmålet om den næste kommissionsformand skal blandes ind i den europæiske valgkamp, i og med at det er EU-landenes regeringer, der officielt står for at pege på, hvem der skal lede EU-Kommissionen.
Det står der i EU-traktaterne om valget af EU-Kommissionens formand
”Under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europa-Parlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen. Denne kandidat vælges af Europa-Parlamentet med et flertal af dets medlemmer. Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europa-Parlamentet efter samme procedure.”
Anders Vistisen synes derfor, at det er en virkelig dårlig grund til at udelukke dem.
”Det er jo bare en undskyldning for, at man ikke vil have os med i debatterne,” siger Anders Vistisen.
”I virkeligheden handler det om, at de andre partier ikke vil komme, hvis jeg deltager,” mener han.
ID opfylder ikke kriteriet
Arrangørerne af den første store debat i slutningen af april er det førende EU-medie Politico i samarbejde med Studio Europa Maastricht.
De bekræfter, at Vistisen eller andre fra hans Identitet & Demokrati-partigruppe ikke får lov at komme med på scenen.
”Kandidaten skal være formelt valgt af én af de ti anerkendte europæiske politiske partier til at være spidskandidat til posten som kommissionsformand,” skriver kommunikationsrådgiver Valentino Vondenhoff fra Studio Europa Maastricht i en mail til Altinget.
Fordi ID ikke opfylder det første kriterium, kan vi ikke invitere dem til Maastricht-debatten. De krav har vi gjort klar for dem i vores samtaler med partiet.
Valentino Vondenhoff
Kommunikationsrådgiver, Studio Europa Maastricht
”Fordi ID ikke opfylder det første kriterium, kan vi ikke invitere dem til Maastricht-debatten. De krav har vi gjort klar for dem i vores samtaler med partiet.”
Samme besked lyder i forbindelse med den debat, der skal samle partiernes spidskandidater i Europa-Parlamentet 23. maj.
Parlamentet selv vil ikke kommentere på holdopstillingen, da det er European Broadcasting Union (EBU), de europæiske public service-stationers sammenslutning, der er officiel arrangør.
”Europa-Parlamentet blander sig ikke i valget af deltagere i debatten,” melder en talsmand til Altinget.
EBU var ved artiklens udgivelse ikke vendt tilbage på Altingets anmodning om en officiel kommentar. Flere kilder i Parlamentet bekræfter dog, at det er det samme kriterium, som DF-politikeren falder på. Det kan også læses i den beskrivelse af processen, som Parlamentet selv har offentliggjort. Her står der:
”Identitet & Demokrati-gruppen og De Europæiske Konservative og Reformister har ikke officielt udpeget nogen spidskandidat,” med henvisning til de to grupper yderst til højre i Parlamentet.
Ikke demokratisk
Anders Vistisen vil dog ikke anerkende, at han er mindre officiel kandidat end de øvrige i feltet. Det skyldes, at flere af de andre partigrupper heller ikke køber præmissen om at koble udpegelsen af EU-kommissionsformanden med valget til Europa-Parlamentet. Det gælder for eksempel den store liberale Renew-gruppe, hvor Venstre, Moderaterne og Radikale sidder.
For alligevel at være med i debatten stiller Renew med hele tre officielle kandidater fra forskellige partipolitiske fraktioner i gruppen.
”Hvis man stiller med tre kandidater, hvem er det så lige, der er spitzenkandidat der,” spørger Vistisen.
Det er grundlæggende udemokratisk.
Anders Vistisen
EU-parlamentariker (DF)
Han mener, at udelukkelsen er stærkt kritisabel i en situation, hvor blandt andre Ursula von der Leyen selv har gjort klart, at hun ser valgkampen som en dyst mellem den europæiske midte og partierne yderst til højre, der står til at høste mange stemmer ved valget til juni.
”Det er en proces, de påstår skulle gøre det mere demokratisk at vælge kommissionsformand. Jeg ved ikke, hvor meget demokrati der er i at udelukke den fraktion, der står til den største vælgermæssige fremgang og til at repræsentere en ret stor del af de europæiske vælgere,” siger han.
”Det er grundlæggende udemokratisk.”