14. august 2006 kl. 18.00, opdateret 1. januar 1900 kl. 00.00
Ekspert: Politikere skal stille krav
INTERVIEW: Tving plejehjem til at dokumentere, at rammerne omkring de ældres mad er god nok. Ellers sikre vi ikke velnærede ældre, siger forsker bag ny stor undersøgelse.
![Lars Igum Rasmussen](https://www.altinget.dk/cdn-cgi/image/q=80,fit=crop,w=64/https://legacy.altinget.dk/images/Writers/Lars-stor-2-48.jpg)
Lars Igum Rasmussen
Anna Rossman Thejsen
Ingen forfatter
"Det går ikke godt på plejehjemmene. Overordnet er der ikke styr på den mad, de gamle mennesker får. Derfor bør der stilles fælles krav og indføres fælles standarder, så vi kan tjekke, at de ældre får den mest hensigtsmæssige kost. Måske gør de det på de enkelte plejehjem - men vi ved det ikke, for plejehjemmene dokumenterer det ikke."
Seniorforsker på Danmarks Fødevareforskning, Anne Marie Beck, er den ene tredjedel af et forskerhold, der med otte års mellemrum har undersøgt rammerne omkring madudlevering til de ældre. Og det halter.
Dokumentation
Sådan fungerer vores plejehjem:
Bruger altid (næringsberegnede) opskrifter med målt næringsindhold:
1995: 7 pct.
2003: 5 pct.
Bruger altid menuer med målt næringsindhold
1995: 14 pct.
2003: 15 pct.
Tilbyder altid valg mellem forskellige varme menuer:
1995: 33 pct.
2003: 31 pct.
Spørger rutinemæssigt, om de ældre er tilfredse med maden:
1995: 33 pct.
2003: 52 pct.
Har styrende kostudvalg:
1995: 23 pct.
2003: 26 pct.
Har kontakt pleje- og køkkenpersonale imellem:
1995: 38 pct.
2003: 43 pct.
Har indført de officielle anbefalinger:
1995: Ikke spurgt
2003: 29 pct.
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget af Danmarks Fødevareforskning af forskerne Bent Egberg Mikkelsen, Anne Marie Beck og Anne Lassen. I 1995 svarede 853 plejehjem på spørgeskemaundersøgelsen. I 2003 svarede 314 plejehjem. Læs abstract af undersøgelsen på European Journal of Clinical Nutrition Køb adgang til hele undersøgelsen - artikel nr. 2 Socialministeriet har på vegne af satspuljepartierne iværksat en undersøgelse af den kommunale madservice med henblik på at kortlægge barrierer og muligheder for en hensigtsmæssig og effektiv indretning af den kommunale madservice. Læs også Socialministeriets undersøgelse af madservice fra juni
Undersøgelsen er foretaget af Danmarks Fødevareforskning af forskerne Bent Egberg Mikkelsen, Anne Marie Beck og Anne Lassen. I 1995 svarede 853 plejehjem på spørgeskemaundersøgelsen. I 2003 svarede 314 plejehjem. Læs abstract af undersøgelsen på European Journal of Clinical Nutrition Køb adgang til hele undersøgelsen - artikel nr. 2 Socialministeriet har på vegne af satspuljepartierne iværksat en undersøgelse af den kommunale madservice med henblik på at kortlægge barrierer og muligheder for en hensigtsmæssig og effektiv indretning af den kommunale madservice. Læs også Socialministeriets undersøgelse af madservice fra juni
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen