Ekspert: Stram budgetstyring koster liv

INTERVIEW: Den stramme budgetstyring og den lave udgiftsstigning til sundhedsområdet giver danskerne færre leveår, siger sundhedsøkonom Jes Søgaard. Danmark, et af verdens rigeste lande, har vestens laveste middellevetid. Politikerne bør vågne op, siger han.
Lars Igum Rasmussen
Det er ikke kun rygning, alkohol og den fede mad, der slår danskerne ihjel før stort set alle andre i den vestlige verden.

En af grundene til, at Danmark over de sidste 30 år er sakket agterud, når det drejer sig om rangstigen for middellevetid skyldes også vores stramme budgetstyring af sundhedsudgifterne og den lave realvækststigning til sundhedsvæsenet.

Med hånden dybt placeret i hvepsereden tager direktør for DSI Institut for Sundhedsvæsen, Jes Søgaard, nu bladet fra munden i et forsøg på at råbe politikerne op:

"I Danmark har vi den holdning til sundhedsvæsenet, at investeringer ikke rigtig betyder noget. Havde politikerne en fornemmelse af, at investeringer i både praksissektor og sygehussektoren betyder noget, så ville det også være sværere at ignorere. Men der er ingen, der råber op om flere ressourcer inde i Folketinget. De råber op om overførselsindkomster, nogle vil have efterløn, det er der andre, der ikke vil. Alle råber på penge til de ældre, men der er sgu aldrig nogen, der råber om massive investeringer i sundhedsvæsenet. Og det er fordi, der er den der underlæggende forståelse af, at det ikke betyder noget. Men det gør det altså," siger han til Altinget.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024