Fedme-rapport uden nytænkning

Boels nye fødevarepolitiske redegørelse vil bekæmpe fedme og målrette fødevarekontrollen. Alt sammen fint nok, men hvor er nytænkningen lyder det fra FødevareIndustrien og regeringens eget støtteparti.
Claus Iversen

Vi mener, at man bør forlade vanetænkningen og i stedet relatere nogle af tidens mest omdiskuterede emner til ernæringspolitikken og lægge op til en fremadrettet drøftelse af de muligheder og begrænsninger, der ligger på dette felt.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør i FødevareIndustrien
Kampen mod fedme, bedre ernæring og en målrettet fødevarekontrol er nogle af hovedelementerne i en netop fremlagt fødevarepolitisk redegørelse med titlen "Tryghed og frihed".

Dermed forsøger fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) at sætte den fødevarepolitiske dagsorden i forbindelse med et nyt folketingsår.

Det er dog ikke alle, der er enige i, at det lykkes særlig godt.

FødevareIndustriens direktør, Ole Linnet Juul, siger, at redegørelsen mest af alt minder om en - ja, redegørelse:

Dokumentation
Fødevareministeriets meddelelse om den nye redegørelse:

Fedme er en hastigt stigende trussel mod den danske folkesundhed og i færd med at overhale rygning som den største dødsårsag, der kan forebygges. Det er baggrunden for, at regeringen nu sætter ind over en bred front på ernæringsområdet.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel har i dag præsenteret en ny Fødevarepolitisk Redegørelse med titlen ”Tryghed og frihed”. Redegørelsen fokuserer ikke mindst på ernæringsområdet.

Fødevareministeren peger på, at der er skabt betydelige resultater på fødevaresikkerheden – antallet af Salmonellatilfælde fortsætter med at falde og de seneste tal viser, at det nu også er lykkedes at knække kurven for Campylobactertilælde.

”Indsatsen har båret frugt, men vi må naturligvis ikke hvile på laurbærrene. Derfor vil regeringen fastholde den store indsats i forhold til fødevaresikkerheden, så vi fremover vil have en fødevarepolitik, der står på to lige vigtige ben – sikkerhed og ernæring”, siger Mariann Fischer Boel.

”Indsatsen for at forebygge fedme vil ikke mindst have fokus på børn og unge og på arbejdspladsen. Information, rådgivning og partnerskaber bliver nøgleord og jeg vil arbejde for at ernæring også kommer på EU’s dagsorden”.

Den Fødevarepolitiske Redegørelse beskriver udover ernæringsområdet en række strategiske tiltage på fødevareområdet – bl.a. en bredere og mere fleksibel kontrol, hvor en række forskellige tiltag til sammen skal sikre en endnu mere effektiv indsats.

Omkring dyrehold siger redegørelsen meget klart, at den der holder dyr påtager sig et stort ansvar. Fødevareministeren vil i næste måned fremsætte et lovforslag, som sætter en tyk streg under dette. Medicinrejseholdet, der allerede er i fuld gang, blive en vigtig faktor i opfølgningen på den nye lov.

Også på forskningsområdet vil indsatsen blive intensiveret. Som en central nyskabelse etableres fra nytår en stor og effektiv institution, Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning, der skal forske i fødevarer og fødevaresikkerhed.

”Vi skal sikre det frie forbrugsvalg og forudsætningen for et reelt frit forbrugsvalg er, at vi kan være trygge ved den mad, der ligger i kølediskene. Vi vil ikke give køb på fødevaresikkerheden. Men til det frie valg hører også gennemskuelighed for den enkelte. I den forbindelse er jeg glad for, at det er lykkedes at få en bedre GMO-mærkning igennem i EU. Og fra nytår offentliggør vi smiley-resultater på nettet. Det er tiltag, som gør det lidt lettere at være forbruger i Danmark”, påpeger Mariann Fischer Boel.

Den Fødevarepolitiske Redegørelse er til debat i Folketinget 24. oktober.

Se selve redegørelsen her (stor pdf-fil)


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024