Debat

Aktører: Politikere bør indføre tiltag, der tilskynder danskerne til mere aktivitet

De danske politikere bør skabe de incitamenter, som er nødvendige for at få genstartet danskernes fysiske aktivitet efter coronakrisen, skriver fitnessbranchen og SMVdanmark.

Danskernes fysiske aktivitet bør være et hovedfokus for sundhedspolitikkerne i 2022, skriver Kasper Munk Rasmussen, Brian Schneider m.fl. 
Danskernes fysiske aktivitet bør være et hovedfokus for sundhedspolitikkerne i 2022, skriver Kasper Munk Rasmussen, Brian Schneider m.fl. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter snart to år med Corona kan vi se, at coronakrisen har påvirket vores hverdag både direkte og indirekte. Mange kan måske genkende at have taget nogle coronakilo på og været kommet ud af de gode vaner i fitnesscenteret eller tennisklubben.

Afsendere

Indlægget er skrevet af: 

  • Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent ved SMVdanmark

Medlemmer af styregruppen for Fitnessbranchen under SMVdanmark:

  • Brian Schneider, LOOP Fitness
  • Preben Andersen, Fair Fitness
  • Kaare S. Dahle, Local Fitness
  • Peter Krause Nielsen, Sport & Fitness
  • Klaus Linde, Sport & Fitness

Det kan personligt føles som et nederlag, men det har også store samfundsmæssige konsekvenser, hvis vi generelt bliver mindre fysisk aktive. Derfor bør det være en høj prioritet at få igangsat initiativer, der kan højne danskernes fysiske aktivitet.

Ligesom man i forhold til tobak sætter afgifter på produkter, der har en negativ effekt på vores sundhed, så bør man også tilskynde danskerne til sunde vaner som fysisk aktivitet gennem positive incitamenter.   

Sundhedseffektive produkter bør være billigere

Som nævnt bør man lade sig inspirere af debatten om rygning, hvor man har valgt at lægge afgifter på tobak, da produktet er sundhedsskadeligt. Produkter med en positiv sundhedseffekt bør derfor være billigere.

Det har man valgt at gøre i Sverige, hvor momsen på udøvelse af sport er seks procent i stedet for 25 procent, og hvor sundhedsudgifter som eksempelvis fitnessmedlemskab eller medlemskab af foreninger kan trækkes fra i skat.

Kasper Munk Rasmussen, Brian Schneider m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Det har man valgt at gøre i Sverige, hvor momsen på udøvelse af sport er seks procent i stedet for 25 procent, og hvor sundhedsudgifter som eksempelvis fitnessmedlemskab eller medlemskab af foreninger kan trækkes fra i skat. På den måde kan man gøre fysisk aktivitet mere tilgængeligt for danskerne.

Fysisk inaktivitet koster samfundet milliarder

En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut fra november 2021 viser, at mere end hver 5. der var aktiv før corona fortsat ikke er fysisk aktiv. Det bør vi tage alvorligt - både for den enkeltes skyld, men også for samfundets og sundhedsvæsenets skyld.

Øget fysisk aktivitet kommer naturligvis først og fremmest den enkelte til gavn. Alligevel er det dog også relevant at se på fysisk aktivitet på et samfundsplan - særligt i debatten omkring kapacitet i sundhedsvæsenet.

Behandling og pleje af fysisk inaktive koster årligt samfundet knap fem milliarder kroner, og fysisk inaktivitet øger antallet af sygedage, hvilket medfører et årligt produktionstab for samfundet på omtrent 12 milliarder kroner.

Disse tal er fra en delrapport fra forskere på Aarhus Universitet fra 2019 og dermed før Corona, hvor vi ved, at dette problem nu er øget markant. Der er altså et stort potentiale i at opprioritere forebyggelsen og dermed den fysiske aktivitet i den danske sundhedspolitik.

Danskernes fysiske aktivitet bør være et hovedfokus for sundhedspolitikkerne i 2022 med udgangspunkt i de svenske erfaringer

Kasper Munk Rasmussen, Brian Schneider m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Politisk incitament til øget aktivitet

Heldigvis er vi ikke magtesløse overfor presset mod sundhedsvæsenet. Mange sygdomme kan eksempelvis forebygges med en øget fysisk aktivitet blandt danskerne. Derfor bør politikerne også have et klart mål om at skabe incitamenter, der kan bidrage til, at danskerne kan blive mere aktive. Det er kun rimeligt og fornuftigt efter de hårde konsekvenser, som nedlukninger har haft for folkesundheden, såvel som for fitnessbranchen og foreningerne.

Danskernes fysiske aktivitet bør være et hovedfokus for sundhedspolitikkerne i 2022 med udgangspunkt i de svenske erfaringer.

Politikerne kan med fordel starte med at nedsætte en hurtigt arbejdende taskforce med sundhedseksperter, idrætsforskere samt kommercielle og foreningsdrevne udbydere af fysisk træning, der skal komme med forslag til, hvordan vi får flere danskere i gang med fysisk aktivitet.

Det er derfor afgørende, at politikerne nu prioriterer et øget fokus på de negative konsekvenser, som nedlukningerne har haft for danskernes fysiske aktivitet.

Derfor er vores appel: Sæt det som jeres nytårsforsæt, at danskerne bør være mere aktive – og indfør de nødvendige tiltag, der kan få genstartet den fysiske aktivitet, hvor fokus på forebyggelse øges i stedet for blot at fokusere på behandling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024