Flere penge til kræftbehandling

15/12-04: Lars Løkke Rasmussen (V) remser på opfordring af Tove Videbæk (KD) flere initiativer op, der skal forkorte ventetiderne på strålebehandling. Han nævner blandt andet, at der med finanslovsaftalen blev afsat en pulje på 100 mio. kr. ekstra til kræftcentre.

Jeg er derfor overbevist om, at vi med de initiativer, der er lagt op til med regeringen og Dansk Folkepartis finanslovsaftale, fremover kan forvente en positiv udvikling med reducerede ventetider til strålebehandling

Lars Løkke Rasmussen
Sundhedsminister (V)
Dokumentation
Spøger: Tove Videbæk (KD)

Spørgsmål: Hvad agter ministeren at gøre med henblik på at sikre, at Hovedstadens Sygehusfællesskab overholder den af Folketinget fastsatte frist på fire uger for strålebehandling af kræftpatienter?

Svar fra ministeren: Indledningsvis vil jeg gerne slå fast, at danske sygehuse aldrig tidligere har behandlet så mange kræftpatienter, som de gør i dag.

I perioden fra 1998 til 2003 har der været en stigning i antallet af strålebehandlinger på mere end 44.000 fra 121.000 til 165.000. Alene fra 2002 til 2003 steg antallet af behandlinger med 10.000. Alligevel har nogle strålecentre i nogen tid har haft vanskeligt ved at tilbyde alle patienter strålebehandling inden for de 4 uger, der er fastsat som mål.

Således har Rigshospitalet, Herlev Amtssygehus, Århus Sygehus og Odense Universitetshospital for øjeblikket patienter, som har ventet mere end 4 uger, mens både Aalborg Sygehus og Vejle Sygehus tilbyder strålebehandling inden for den fastsatte frist.

Jeg vil i den forbindelse gerne understrege, at jeg som en selvfølge går ud fra, at alle strålecentre gør, hvad der er muligt for at opnå de kortest mulige ventetider, og at de i tilfælde, hvor ventetidsmålene forventes overskredet, sørger for at informere patienterne om de muligheder, der er for henvisning til behandling andre steder.

Netop på grund af det pres flere af kræftcentrene oplever – herunder strålecentret på Rigshospitalet i H:S – har regeringen og Dansk Folkeparti i finanslovsaftalen for 2005 afsat en pulje på 100 mio. kr. til produktivitetsfremmende omlægninger. Puljen fordeles til de kræftcentre, der kan dokumentere bedre kapacitetsudnyttelse og bedre patientforløb gennem ændrede arbejdsgange, bedre logistik osv.

For at imødekomme presset på strålebehandlingen og for at afhjælpe flaskehalse og ventetid i forbindelse med henvisning til scanning er der desuden afsat yderligere lånerammer, så amtskommunerne i 2005 har mulighed for fuld lånefinansiering af strålekanoner på 300 mio. kr. og fuld lånefinansiering af scannere på 300 mio. kr.

Amterne og H:S kan anvende lånerammerne til fuld finansiering af strålekanoner på kræftcentrene og til investering i scannere, som kan sikre en hurtigere og mere sikker diagnostik. Jeg har i sidste uge skrevet til Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab og opfordret dem til allerede nu at begynde at overveje, hvordan de mest hensigtsmæssigt kan omsætte bevillingerne til gavn for flest mulige kræftpatienter.

Jeg er derfor overbevist om, at vi med de initiativer, der er lagt op til med regeringen og Dansk Folkepartis finanslovsaftale, fremover kan forvente en positiv udvikling med reducerede ventetider til strålebehandling. Det gælder også for ventetiden på strålebehandling i Hovedstadens Sygehusfællesskab.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024