Debat

Først ernæring så økologi

DEBAT: Pengene, der er afsat til økologisk mad i offentlige køkkender, kunne være brugt bedre. Problemet om underernæring blandt patienter og ældre er mere presserende, mener Kost og Ernæringsforbundets formand.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry,
formand for Kost og Ernæringsforbundet

Regeringen og Enhedslisten med den socialdemokratiske fødevareminister Mette Gjerskov i spidsen har afsat 56 millioner kroner til at fremme brugen af økologiske råvarer i de offentlige køkkener i løbet af de næste to år.
Målet er, at 60 procent af de råvarer, som køkkenerne bruger, skal være økologisk.

God ide, men økologi må ikke fjerne fokus fra kampen mod underernæring blandt patienter og ældre på plejehjem.

Planen om mere økologi i de offentlige køkkener er fremsynet, når man ser på miljø og bæredygtighed. Offentlige køkkener køber nemlig en betragtelig mængde råvarer. Økologiske råvarer frem for konventionelle vil derfor få stor betydning for miljøet.

Økologi gør hverken fra eller til, når det drejer sig om at løse det mest presserende problem omkring ernæring og sundhed - at 30-60 procent af patienterne på sygehusene og ældre på plejehjemmene er underernærede.

Ghita Parry
Formand for Kost og Ernæringsforbundet

Mere presserende end økologi 
Men økologi gør hverken fra eller til, når det drejer sig om at løse det mest presserende problem omkring ernæring og sundhed - at 30-60 procent af patienterne på sygehusene og ældre på plejehjemmene er underernærede.

Hvis samfundet bruger de nødvendige ressourcer på at komme underernæring til livs og give gamle og syge kræfter og livsglæde tilbage, viser undersøgelser, at der kan spares rigtigt mange penge på kortere indlæggelsestider og færre genindlæggelser. Forleden hørte jeg i TV professor i ernæring, Jens Kondrup fra Rigshospitalet, sige, at der kan spares 1,5 milliarder kroner ved at sætte politisk fokus på patienternes ernæring. Det er en stor sum penge, der i stedet kunne bruges på økologi.

Økologi koster. Københavns Madhus og Økologisk landsforening har vist, at det er muligt at omlægge inden for samme driftsbudget, hvis menuplanen ændres, og spildet begrænses. Det kan det i små køkkener. Men jeg er helt overbevist om, at det nærmest er umuligt i de meget store. Dem bliver der flere og flere af, og i de store køkkener er produktionen så gennemrationaliseret, hver krone skal vendes, og der er ikke plads til økologi i det stærkt beskårne budget!

Min opfordring til fødevareministeren og Enhedslisten er derfor, at de går tilbage til forhandlingsbordet og inviterer både sundhedsministeren og socialministeren med. Og så må de sammen finde ud af, om de virkelig bruger skattekronerne fornuftigt, hvis de bruges på økologi frem for at bekæmpe underernæring hos patienter og ældre på plejehjem

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024