Forebyggelse vil gavne samfundsøkonomien

Forebyggelse er ikke de hvide kitlers verden. Derfor er direktøren for Astma-Allergi Forbundet, Thorkil Kjær i dette interview med Altinget svært tilfreds med, at kommunerne efter strukturreformen skal forebygge danskernes sundhed. Det er en demokratisk gevinst - også når Sundhedsstyrelsen giver plads.
Lars Igum Rasmussen

Vi får nu 100 kommuner, men vi skal ikke have 100 kongedømmer, som vi havde det med de 14 hertugdømmer. Vi skal udnytte, at vi er et lille land, og det skal vi drage nytte af

Thorkil Kjær
Direktør i Astma-Allergi Forbundet
"Vi er trygge i de hvide kitlers hierarkiske system, men forebyggelse handler om mere end den forebyggelse medicin kan klare. Forebyggelse handler også om frisk luft i hjemmet, på skoler og arbejdspladser samt i det offentlige rum. Derfor skal forebyggelse og behandling ikke nødvendigvis ligge under samme tag, som det i høj grad har gjort til nu. Men heldigvis skal det nu ændres"

Selvom der fra Astma-Allergi Forbundets hovedsæde lidt udenfor Roskilde kan synes langt til Christiansborg, har direktør Thorkil Kjær let ved at forstå, hvorfor der skal ske en gennemgående strukturel ændring af det kommunale landskab.

For han er forebyggelsens mand. En person, der om ikke er uinteresseret i hospitalsverdenen, så sat i verden til at fokusere på livet før hospitalet. Det liv, der skal sørge for, at danskerne ikke havner bag hospitalernes facader. Og med strukturreformen får kommunerne ansvar for forebyggelsen, som dermed havner et helt naturligt sted for direktøren:

"Forebyggelse skal ikke alene leve i skyggen af overlægen, men have sit eget dynamiske liv ude tæt på borgerne. Og det kommer nu. Forebyggelse har hidtil været underprioriteret i forhold til sygdomsbehandling. Og det er logisk nok," siger han til Altinget og fortsætter:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024