Forpligt kommuner til ansvar for forebyggelse

Kommunerne skal forpligtes til at målrette arbejdet med at forebygge sygdomme og gøre danskerne mere sunde. Det sagde Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, på Socialdemokraternes kongres i weekenden.
Mette Dyrskjøt

Kommunerne bør også få en lovforpligtelse til at forebygge, for det er der ikke i dag. Og de bør også begynde at måle på det. I dag er det kun projektmageri, hvor en kommune for eksempel laver et projekt om alkohol det ene år, og så et andet om rygning det næste år

Sophie Hæstorp Andersen
Socialdemokratisk sundhedsordfører - på barsel
Aalborg: Kommunerne bør have ansvaret for forebyggelse af sygdomme. Det mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, der vender tilbage fra barsel, når folketingsåret begynder den 5. oktober.

Selv om Socialdemokraterne ikke er med i aftalen om strukturreformen, er hun godt tilfreds med, at reformen lægger ansvaret ud til kommunerne. Men det er bare ikke godt nok, så længe ansvaret ikke bliver fulgt af mål og krav.

"Kommunerne bør også få en lovforpligtelse til at forebygge, for det er der ikke i dag. Og de bør også begynde at måle på det. I dag er det kun projektmageri, hvor en kommune for eksempel laver et projekt om alkohol det ene år, og så et andet om rygning det næste år," siger Sophie Hæstorp Andersen til Altinget og fortsætter:

"Men vi mangler at se kommunerne gå målrettet ind og sige, at alle kommuner skal have et mål om, at fem pct. af deres indbyggere skal lægge smøgerne på hylden. Jeg kunne godt tænke mig, at man pålagde kommunerne landsdækkende forebyggelsesmål, ligesom at man pålægger amterne, at alle diabetikere skal have de og de tilbud," fortsætter Sophie Hæstorp.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024