Debat

Svend Aage Madsen: Det er bemærkelsesværdigt, at mænds sundhedsproblemer ikke adresseres i nye aftaler

Mænd dør tidligere, er mere ensomme og dårligere til at benytte sundhedsvæsenet. Derfor bør kommuner og regioner bruge deres midler aktivt, så denne kønnede ulighed i sundhed ikke glemmes eller overses, skriver Svend Aage Madsen. 

Nogle af de mange tusind millioner kroner, som kommuner og regioner nu får, bør bruges til initiativer, der kan nedbringe den kønnede ulighed i sundhed. Men det forudsætter, at man for det første har øje for denne uligheds eksistens, skriver Svend Aage Madsen.
Nogle af de mange tusind millioner kroner, som kommuner og regioner nu får, bør bruges til initiativer, der kan nedbringe den kønnede ulighed i sundhed. Men det forudsætter, at man for det første har øje for denne uligheds eksistens, skriver Svend Aage Madsen.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Svend Aage Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige op til uge 24, der er mændenes internationale sundhedsuge, Men’s Health Week, med fokus på den ulighed i sundhed, der er for mænd, kom to aftaler i hus mellem regeringen og kommunerne og regeringen og regionerne. I alt 5,5 milliarder kroner ekstra skal ud at arbejde for velfærd og sundhed.

Men når man læser aftaleteksterne, så er det bemærkelsesværdigt, at den største sociale og sundhedsmæssige ulighed i samfundet ikke adresseres, nemlig mænds markante sundhedsproblemer.  

I aftalen for regionerne står der, at regionerne skal arbejde for at nedbringe ”den geografiske og sociale ulighed i sundhed”. Men ikke et ord om køn og de kæmpe uligheder, der er så åbenlyse.

Svend Aage Madsen
Formand, Forum for Mænds Sundhed

De problemer, der viser sig ved, at næsten 30 procent af alle mænd er uden nære relationer, og at netop de mænd har det dårligste forhold til sundhedsvæsnet. Og ved, at blandt de 25 procent økonomisk dårligst stillede mænd dør en fjerdedel, inden de bliver 65 år.

Det er dobbelt så stor dødelighed som for kvinderne i samme gruppe – og fem gange så stor dødelighed som hos de velstillede mænd og kvinder.

Få øjnene op for ulighedens eksistens

Nogle af de mange tusind millioner kroner, som kommuner og regioner nu får, bør bruges til initiativer, der kan bringe denne ulighed ned. Det forudsætter, at man for det første har øje for denne uligheds eksistens.

Men i aftalen for regionerne står der, at regionerne skal arbejde for at nedbringe ”den geografiske og sociale ulighed i sundhed”. Men ikke et ord om køn og de kæmpe uligheder, der er så åbenlyse, hvis man bruger optikken køn, og som blandt andet medfører, at alt for mange mænd dør for tidligt, til sorg for ægtefælle, børn og børnebørn med flere.

Læs også

Det vedtager man endda i samme uge, som regeringens ligestillingsminister fremlægger en ”Handlingsplan for mænd og drenges ligestilling”, hvori det blandt andet hedder: ”Der er … brug for indsatser, der sætter fokus på uligheden i sundhed for mænd.”

Forbyggende hjemmebesøg og screening for depression

I Mændenes Sundhedsuge vil vi med ligestillingsministerens meget velkomne handlingsplan i den ene hånd og WHOs ’Strategi for bedre sundhed og trivsel for mænd’, som Danmark har tilsluttet sig, i den anden, forslå at blot nogle af de mange penge bruges til:

  • At sætte fokus på mænd i det forebyggende arbejde med særlige tilbud til kortuddannede mænd, som har svært ved at bruge eksisterende tilbud.
  • At indføre opsøgende helbredstjek til udsatte mænd over 50 år, som ikke har været til læge inden for de sidste to år med henblik på tidligt at opspore fysiske og psykiske lidelser.
  • At etablere udvidede konsultationstider i sundhedsvæsnet til udsatte mænd.
  • At sundhedsprofessionelle uddannes til at kommunikere langt bedre med udsatte mænd, så disse kan få den tidlige diagnose og effektive behandling, der kan modgå den kæmpe overdødelighed, som mænd har af alle sygdomme. Herunder opsøgende og vedholdende tilbud til mænd i behandling og rehabilitering.
  • At de forebyggende hjemmebesøg udføres i alle kommuner med blandt andet screening for depression til ældre mænd, så disse mænds fire gange så mange selvmord nedbringes.
  • At der etableres opsøgende mødesteder for mænd for at nedbringe den udbredte ensomhed og isolation blandt især ældre mænd, som er en vigtig faktor bag mænds høje dødelighed.

Skulle der mon ikke være mulighed for, at disse små men vigtige skridt for nedbringelse uligheden i sundhed kan finansieres nu?

Vi håber, at det vil lykkes at få lydhørhed for de idéer i Mændenes Sundhedsuge. Det vil samtidig være vigtige tiltag i en tid, hvor mænds forhold og uligestilling på en række områder i samfundet er til heftig debat.

Sådanne tiltag vil også kunne vise, at mænds problemer ikke glemmes eller overses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Aage Madsen

Forskningsleder, Rigshospitalet, formand, Forum for Mænds Sundhed
cand.psych. (Aarhus Uni. 1981), ph.d. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024