Gigt-krigere fylder 75

INTERVIEW: Gigtforeningen, der er Danmarks 3. største patientforening, fejrer i dag 75 års jubilæum. Foreningens direktør gør status over foreningen og den sygdom, som stadig flere danskere bliver ramt af.
Fakta
Om Gigtforeningen
  • 77.000 medlemmer
  • 252 fuldtidsansatte, fordelt på Gigthospitalet i Gråsten, rehabiliteringscentre i Skælskør, Middelfart og Aarhus og Gigtforeningens sekreteriat i Gentofte.
  • Gigtforeningen har et årligt budget på ca. 250 mio. kr. hvilket omfatter driften af de tre rehabiliteringscentre og et hospital. 
  • Gigtforeningen støttede i 2010 forskningsprojekter med 11,4 mio. kr., hvilket udgør hovedparten af den samlede forskningsstøtte til gigt.

Kilde: Gigtforeningen
Fakta

Generelt om gigt

Gigt er den mest almindelige kroniske sygdom i Danmark med omkring 700.000 berørte. Gigt dækker over ca. 200 forskellige diagnoser, hvoraf slidgigt og leddegigt er de mest udbredte.

Den mest udbredte form for gigt er slidgigt, der betegnes som en folkesygdom. Omkring 210.000 danskere har fået stillet diagnosen slidgigt, men eksperter vurderer, at det kun er toppen af isbjerget. Næsten alle får slidgigt i ét eller flere led med alderen, men det er ikke alle, der mærker symptomerne og derfor bliver diagnosticeret med slidgigt.

Leddegigt er en anden meget udbredt gigtsygdom, hvor der dannes betændelse i leddene. Der findes også diagnoser som børnegigt, hypermobilitet, rygsøjlegigt, urinsyregigt og osteoporose og mange flere.

Gigtsygdomme koster ifølge Gigtforeningen hvert år samfundet ca. 25. mia. kr. Det er den næsthyppigste årsag til, at nogle trækker sig ud af arbejdsmarkedet på et tidligt tidspunkt. 14 pct. af henvendelserne hos de praktiserende læger drejer sig om problemer med muskler og led.  


Kilde: Gigtforeningen

Det kommer ikke til at gå stille af, når Gigtforeningen i dag fejrer sin 75-års fødselsdag i Tivoli.

Her vil Droningen, sundhedsministeren, den kongelige balllet og satiregruppen Rytteriet være blandt dem, der skal kaste glans over foreningen. 

Men hvordan går det med fødselaren og med kampen mod gigten? Det har vi spurgt Gigtforeningens direktør, Lene Witte, om.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024