Hegelund og Mose: NGO'er er ja-spydspids
MANDAGSTRÆNEREN: Op til EU-afstemningen skubbes tre NGO-organisationer foran som billetsælgere. Bagved står den fasttømrede – men slidte – ja-alliance med Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Metal og DI i spidsen. Samarbejdet giver NGO'erne muligheder – og udfordringer.
Susanne Hegelund
KommentatorPeter Mose
KommentatorRed Barnet røg ud i et shitstorm-lignende uvejr, da organisationen forleden lagde sin pro-europæiske film ”tag stilling, før du stemmer” ud på sin Facebook-side. Filmen, der tager afsæt i Red Barnets mærkesag om at beskytte børn mod seksuelle overgreb på nettet, provokerede i den grad nej-siden op til den kommende EU-afstemning om at afskaffe retsforbeholdet. Kommentarfeltet blev overstrøet med vrede indlæg og satte organisationen på overarbejde.
NGO-verdenen er ikke vant til, at dens velmenende budskaber får ikke bare højspændt opmærksomhed, men tillige skiller vandene: Også ja-siden – der har brug for al den NGO-overbevisningskraft, den kan få – var straks parat ved tasterne: ”Hold da op en stærk video!”, skrev udenrigsminister Kristian Jensen (V). Andre toppolitikere fra Socialdemokraterne, SF og De Radikale var heller ikke sene til at rose kampagneudspillet – og straks dele filmen på nettet.
NGO skakbrik i et større spil?
Dermed er Red Barnet i slutspurts-ugerne røget op i en uvant hard ball-liga, hvor en NGO risikerer at blive brugt som skakbrik i et high politics-spil. Der er stort set dødt løb mellem ja-og nejsiden – og mange tvivlere, der skal flyttes. Børnenes beskytter har i 15 år arbejdet tæt sammen med Rigspolitiet og ser klare fordele ved det europæiske politisamarbejde via Europol.
En lignende organisation, Børns Vilkår, er også med på ja-holdet med de politiske goodwill-omkostninger, det kan give over for Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance. Bestyrelsen har efter svære overvejelser udstyret direktør Rasmus Kjeldahl med et mandat til at EU-blande sig inden for præcis det felt, hvor også Børns Vilkår har sin legitimitet: at beskytte børn.
Allerede samme dag, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satte dato på afstemningen, proklamerede Kjeldahl på TV 2 News, at udsatte børn kan blive tabere, hvis EU-afstemningen ender med et nej til tilvalgsordningen.
Den udmelding gav Børns Vilkår en forsmag på, hvad der venter, hvis organisationen stikker hovedet yderligere frem i dagene frem mod 3. december: endnu flere tilsvininger på organisationens Facebook-side, orkestreret af – opfatter børnebeskytterne det – nej-sidens kampagnefolk.
Belært af erfaringerne fra tidligere EU-afstemninger har ja-siden haft hårdt brug for, at det ikke blot er de sædvanlige politikere, erhvervsorganisationer og fagforeningsfolk, der denne gang blander sig i EU-debatten. Deres troværdighed i netop EU-sammenhæng er ikke i top; vælgerne husker, hvilke skændsler der eksempelvis ville overgå landet, hvis befolkningen stemte nej til euroen i 2000 – trusler, der oven på nejet hurtigt viste sig ubegrundede.
Derfor er det en ekstra pokal i EU-skabet, at også en tredje NGO, Reden International, har meldt sig under de europæiske faner. Reden-folkene forsøger at beskytte prostituerede mod grænseoverskridende menneskehandel.
Et usædvanligt netværk
NGO-organisationerne har taget det usædvanlige skridt at samarbejde med 20 ja-organisationer fra erhvervsliv og fagbevægelse – fra Finansrådet og Danmarks Rederiforening over Dansk Industri og Dansk Erhverv til Dansk Metal. NGO'erne er således med i ”netværket for et tryggere Danmark”, der gennem flere måneder har holdt hulemøder for at koordinere indsatsen.
For en NGO-repræsentant, der mestendels har arbejdet i den bløde ende af dansk politik, kan det være en voksen-oplevelse at sidde med til møderne: Der står andet og mere på spil end ulandsbistandens størrelse og andre NGO-emner, hvad diskussionerne bærer præg af.
Undervejs bygger NGO'en nye – og måske langvarige – relationer op. Ikke alene til organisationsfolk fra erhvervsliv og fagbevægelse, men også til toppen af Venstre og Socialdemokratiet: Regeringspartiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, og tidligere justitsminister Morten Bødskov deltager gerne som indpiskere i møderne.
Netværkets hjemmeside illustrerer, hvor meget stads der gøres af NGO'erne: De tre organisationer er placeret på hæderspladsen allerøverst på siden, mens eksempelvis finanssektorens lobbyister – klogt nok, kan man mene – gemmer sig langt nede på organisations-listen.
Også Politiforbundet – en organisation med høj gennemslagskraft i befolkningen – er nem at spotte øverst i netværksoversigten. Formand Claus Oxfeldt lagde tidligt ud med en klar anbefaling af et ja. Siden er jaet tonet ned; der har været knas i baglandet, og det dæmper muligvis også foretagsomheden, at betjentene ikke vil tirre Dansk Folkeparti for meget. DF var i den forgangne uge med til at lave politiforlig og sende flere penge i retning af betjentene.
Industriens og smedenes magt-akse
Hvem der er tovholderne bag kampagnen? Det skal man helt ned i bunden af hjemmesiden for at få en ide om. Ikke at det er oplyst som sådan. Men de to kontaktpersoner har tilfældigvis henholdsvis en DI-mailadresse og en Dansk Metal-mailadresse.
Dermed hviler kampagne-netværket på en tung magt-akse mellem industri-toppen og dem på fabriksgulvet; en alliance bygget op gennem årtiers dansk EU-politik: Denne gang stiller DI sekretariat til rådighed, mens de pro-europæiske smede sender kampagnefolk af sted til Rådhuspladsen for at hjælpe til. Over det hele våger DI-toppen og smedeformand Claus Jensen, der følger netværkets arbejde tæt.
Samme alliance står bag tænketanken Europa, som under højlydt kritik fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt blev skabt for at give den til tider følelsesladede EU-debat en analytisk stemme – vel at mærke med et pro-europæisk udgangspunkt.
Også Europa-folkene arbejder på højtryk op til afstemningen. Imens fortsætter både nej-og ja-siden med hver deres mediestunts. De prostitueredes forkæmpere fra Reden International fik forleden besøg af selveste udenrigsministeren, en af dansk politisk flittigste Twitter-brugere: ”God snak med Reden i dag. Vi kan bedre bekæmpe menneskehandel med et ja til tilvalgsordningen”, meddelte Kristian Jensen, vel i håbet om, at Reden kan flytte tvivlere over mod et ja.
Sjældent har børn og prostituerede fået så megen bevågenhed fra den øverste hylde af dansk politik. Mandagstrænerens bud er, at hverdagen melder sig igen for Red Barnet, Børns Vilkår og Reden efter 3. december.
Rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk