Debat

Hospice bør være et tilbud for alle døende

Et hospice er som at komme ind i en anden verden. Det mener Tove Videbæk, der gør opmærksom på, at der fortsat mangler senge.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tove Videbæk,
fo
rmand for Hospice Forum Danmark, fhv. MF (KD)  

På et hospice drejer det sig om smertelindring eller palliativ pleje. Masser af kærlig omsorg og ro.

Alt foregår på den syges præmisser. Man respekterer vedkommendes ønsker og hjælper på de måder og områder, som han eller hun ønsker det, både individuelt og kulturelt.

Den sidste tid
Alt gøres for at gøre de sidste dage i dette medmenneskes liv så afslappede, så fyldte af gode oplevelser, så fyldte af liv som muligt. Det drejer sig ikke om at hjælpe nogen med at dø, men om at hjælpe en meget syg person med at leve så godt som muligt med sin alvorlige sygdom. Det drejer sig om aktiv livshjælp.

Det drejer sig om at se den alvorligt syge som et levende menneske, ikke som en døende patient. 

Og de pårørende, ja, også dem er der plads til. Både fysisk og psykisk. De må være der nat og dag. Også de får omsorg. Også de kan blive holdt i hånd og få en snak med fagpersoner eller frivillige - alt efter ønske og behov. Eller de kan få hjælp til at snakke med deres syge slægtning.  

Verdens første hospice blev etableret i England for cirka 100 år siden af Dame Cicely Saunders.
I Danmark fik vi det første hospice i 1992. Det blev etableret på Skt. Lukas Stiftelsen i København. 

Udviklingen skal fortsætte
Indtil for få år siden havde vi stadig kun 50-60 hospicepladser i Danmark, og det var langt fra nok. 6 ud af 7 alvorligt syge, som ønskede at tilbringe den sidste tid af deres liv på et hospice, blev afvist.

Det var tragisk. Det var skrækkeligt. Både for de syge. For de pårørende. Men også for de hospiceledere, der var nødt til at sige nej.

Efter at den nye hospicelov trådte i kraft i 2005, er der kommet gang i byggeriet, og en lang række hospicepladser er under opførelse i Danmark. Det glæder mig utroligt meget, også fordi jeg sammen med andre har kæmpet i flere år for denne hospicelov. Det glæder os i Hospice Forum Danmark at se de smukke hospicer, der dukker op rundt omkring.  

Men vi har stadig ikke pladser nok. Derfor må vi i dag og fremover fortsat udholdende arbejde for, at hospice og palliativ pleje skal være et tilbud for alle alvorligt syge og døende i Danmark.

Enhver bør selv kunne vælge, hvor man vil tilbringe de sidste dage af ens liv. Uanset om man er rig eller fattig. Uanset hvor i landet man bor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tove Videbæk

Fhv. formand, Børnenes Liv, MF (KD)
student (Haderslev Katedralskole 1966), udviklingsstudent (American Field Service - AFS, USA, 1963-64)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024