I årtier har man haft aldersgrænser for alkohol og tobak. Nu vil politikerne håndhæve dem
Det blev ikke til dyrere cigaretter eller forbud mod alkoholssalg til mindreårige. I stedet fokuserer forebyggelsesplanen på, at de krav og regler, der allerede gælder, bliver efterlevet.
Andreas Wind
Journalist og RedaktørFremover skal der være en risiko forbundet med at bryde reglerne og sælge alkohol, nikotin og tobak til unge under 18 år.
Sådan lyder planen for, hvordan landspolitikerne vil forebygge sygdom blandt unge i fremtiden.
Nøgleordet i den længe ventede forebyggelsesplan er nemlig håndhævelse.
I stedet for at sætte cigaretafgifterne op eller indføre et salgsforbud af alkohol til mindreårige, skal de fleste tiltag i 30-punktsplanen underbygge de aldersgrænser, forbud og regler, der allerede gælder.
"Vi må erkende, at det fortsat er alt for let for mindreårige at købe produkterne, fordi reglerne på området ganske enkelt ikke håndhæves godt nok," sagde ministeren, da hun sammen med en række partier præsenterede aftalen.
Konservatives Per Larsen mindede om, at vi i 25 år har haft aldersgrænser for køb af rusmiddelser, siden man i 1998 begyndte med alkohol. Siden da er flere kommet til, men "vi har jo desværre ikke kunne håndhæve det på en tilstrækkelig måde," lød det fra sundhedsordføreren.
En række tiltag skal nu gøre op med det. Myndigheder skal have flere beføjelser i deres kontrol og sanktionering af allerede ulovlige produkter. Kontrollen med, om kiosker og butikker håndhæver alderskravene til de forskellige produkter, skal styrkes - blandt andet via unge mystery shoppers. Og så skal bødeniveauet hæves.
For Moderaternes Monika Rubin er det mere nærliggende at se på håndhævelsen, end eksempelvis et totalforbud mod al salg af alkohol til mindreårige, som mange har efterspurgt:
- Forbud mod indførsel, køb og besiddelse af nikotinprodukter, der ikke må markedsføres i Danmark.
- Hjemmel til Sikkerhedsstyrelsen til at konfiskere ulovlige nikotinprodukter og udstede bøder i ukomplicerede sager.
- 15 millioner kroner årligt til Sikkerhedsstyrelsens til øget alderskontrol med butikkerne.
- Kontrol via unge mystery shoppers.
- Flere midler og beføjelser til Forbrugerombudsmanden.
- Øget koordinering mellem Sikkerhedsstyrelsen, Skattestyrelsen og Politiet.
- Bøden for ulovlig salg af tobak, nikotin og alkohol skal sættes op og starte ved 50.000 kroner.
- Salg af alkohol til personer under 18 år skal forbydes mellem klokken 22 og otte i nattelivszoner.
- Analyse af mulige former for elektronisk aldersverificering i fysiske butikker.
- Elektronisk aldersverificering ved køb af alkohol, nikotin- og tobaksprodukter online.
"Man kan sagtens sige; 'Jamen, så sætter vi en 18-års grænse, og så tror vi på, at det løser det hele'. Det tror vi ikke på. Vi tror på, at det er et langt sejt træk, og det starter vi med her med de 30 initiativer, som vi sætter i dag," lød det fra lægen fra Viborg.
Minister er provokeret
Når politikerne taler om håndhævelse, er det og fremover først og fremmest kassemedarbejdere landet over, der kommer til at stå med den opgave, når de hver dag skal betjene kunderne.
Er der nogle tiltag, der skal hjælpe dem i den opgave, eller er det bare højere bøder og mere mynidghedskontrol, der skal til?
"Jeg synes simpelthen, det er dybt provokerende, at vi i Danmark har aldersgrænser for salg af tobak og stærk spiritus på 18 år og alligevel ser det blive solgt i stor stil. Det er ufattelig let at gå ind i en supermarked eller en kiosk og købe det".
Det er jo tydeligvis noget, der er svært for medarbejderne at skulle gøre i dag. Bliver det nemmere nu?
"En vigtig forudsætning er, at butikkerne, kioskerne og andre starter med at leve op til det ansvar, de nu har haft i ufattelig mange år. Vi vil gerne hjælpe med nogle flere redskaber, men vi siger også, at nu kommer hammeren til at falde væsentligt hårdere. Og der er et langt større risiko for at blive taget."
SF's sundhedsordfører Kirsten Normann anerkender, at det kan være svært at sidde bag kassen og bede om id.
"Men det nytter jo ikke, at vi har regler, hvor man skal sikre, at man ikke sælger bestemte produkter til børn og unge, som vi så lader være med at overholde, fordi det er svært."
Men en ting er det principielle, men noget andet er, hvad det faktisk gør ved forebyggelsen og sundheden, som jo er formålet.
"Jeg anerkender, at det er en opgave, vi pålægger detailhandlen, men det er en opgave, de skal kunne håndhæve."
Digital alderskontrol
Én af måderne at komme kassemedarbejderne til undsætning på kan i fremtiden blive digital alderskontrol. Eller elektronisk aldersverificering, som det også kaldes.
Partierne har aftalt, at man vil have lavet en grundig analyse af, hvordan man kan få gjort alderstjekket inden kunder køber alkohol, tobak eller nikotinkøb digitaliseret - så det ikke er kassemedarbejderen, der skal lave vurderingen i den konkret situation.
Derfor skal der udarbejdes en model for, hvordan fysiske butikker og kiosker i fremtiden kan verificere kundens alder elektronisk, før de sælger dem de usunde produkter. En idé, som den tidligere S-regering afviste.
"Det har vi nu givet hånd på, at vi tager fat på," sagde V-ministeren.
I aftalen står der, at man vil "arbejde for en digital alderskontrol". Her skal en analyse om mulige løsninger være værdig senest om et år, og først da, skal man træffe en endelig beslutning.
Men på pressemødet udlagde konservatives Per Larsen teksten sådan, at "nu er vi enige om at indføre det".
Ministeren formulerede sig anderledes.
Ifølge konservative har i aftalt at indføre elektronisk aldersverificering. Er det også dit indtryk, at I har aftalt det?
"Vi har aftalt nu, at vi skal have udviklet en model for, at det rent faktisk kan lade sig gøre," sagde hun.
Konservative har tidligere foreslået, at det skulle være via betalingskortet, at alderen skulle verificeres. Den model nævnes dog ikke i aftalen.
For ministeren er det vigtigt, at det bliver en model, der ikke bliver for nem at omgå for de unge.
"Det skal være en model, hvor der ikke er en lang række åbenlyse omgåelsesmuligheder. Altså hvor man bare kan betale med en Mobile Pay, som de unge eksempelvis bruger i stor stil."
En app mod den største dræber
Der er også nye afgifter og aldersgrænser i planen.
Fremover skal unge under 18 år ikke kunne købe produkter med højere alkoholprocent end 6 procent.
"Vi skal også være et samfund, hvor en 17-årig kan få lov at købe en øl," begrundede sundhedsministeren den grænse.
Der bliver også smidt cirka 12 kroner mere i afgift på en bøtte med nikotinposer, som er voldsomt populære blandt unge.
Men den suverænt værste produkt for folkesundheden, cigaretten, røres der ikke ved.
Til gengæld har Kræftens Bekæmpelse fået penge til at udvikle en app til rygestop.