Industriens patentspekulation er gået for vidt

INTERVIEW: Industrififleri. Et patentsystem, der ikke hjælper til andet end at hæmme en konkurrence. Og et lægemiddelmarked i Europa, der snart er dækket hovedsageligt af kopiproducenterne. Altinget har talt med Greg Parry, direktør i den europæiske kopiproducentorganisation, EGA.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Kopimedicin i Europa og Danmark:

Kopimedicin udgør omkring 45 pct. af den samlede mængde medicin på det europæiske marked.

I Danmark udgør kopimedicin 53 pct. af det samlede marked. Og 80 pct. af det ikke-patenterede marked.

European Generic medicines Association - EGA:

EGA blev dannet i 1993 og repræsenterer mere end 500 virksomheder og leverandører i Europa.

Virksomheder, repræsenteret i EGA, beskæftiger mere end 100.000 mennesker i Europa.

Kopimedicin sparer patienter og de europæiske sundhedssystemer mere end 13 mia. euro årligt.


Kilde: Altinget og EGAs hjemmeside
Greg Parry, direktør i EGA, patentlængden er øget gennem de seneste 15 år. Det må irritere dig som repræsentant for kopiproducenterne, da det forhindrer jeres markedsadgang?

"Du har helt ret. Alt for mange glemmer, at patentlængden er øget i Europa. Nu kan du i dag have op til 25 års patent på et lægemiddel. Et lægemiddel kan samtidig have mere end 15 forskellige patenter - patent på brugen, formularen, aktivstofferne etc. I modsætning til omkring otte områder i 1985. Nu kan man altså patentere en større del af den kemiske sammensætning i længere tid," siger han til Altinget, der har sat ham stævne på Christiansborg onsdag eftermiddag.

Er det et problem, at den forskende industri, der poster millioner af kroner i udviklingen af nye lægemidler har patenter på deres dyre opfindelse?

"Nej, vi støtter 100 pct. patenter og innovation. Men vi bryder os ikke om, at man misbruger patentsystemet til små ændringer og variationer. Det giver ikke bedre patientsikkerhed. Vi mener samtidig, at patenter uddeles alt for let. Der bør være en langt mere detaljeret undersøgelsesproces på europæisk niveau, før man uddeler patenter. Vi er helt med på, at de originalt producerende lægemiddelsvirksomheder skal have patenter, så de får deres fortjeneste hjem, når de har udviklet et nyt lægemiddel. Men små ændringer, der blot er lavet for at bevare markedsposition hjælper ingen andre end aktionærerne. Og det er vi imod, da det samtidig forhindrer vores adgang til markedet. Til skade for os, patienterne og samfundet som sådan."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024