Integratonspolitk på sygehuse

21/7-06: Udformningen af selve personalepolitikken på det enkelte sygehus - herunder initiativer til fremme af etnisk ligestilling - er et lokalt ledelsesmæssigt ansvar.
Dokumentation
Spørger: Steen Gade (SF)

Spørgsmål S 6053: Vil ministeren tage initiativ til, at der indføres en etnisk ligestillingspolitik på de danske sygehuse?

Svar fra ministeren: Det fremgår af begrundelsen for spørgsmålet, at 9 ud af landet 15 største sygehuse ikke har en etnisk ligestillingspolitik, og at dette er vigtigt for at kunne fastholde den store gruppe af sygeplejersker med anden etnisk baggrund end dansk, der er på vej ind i sundhedsvæsenet - ikke mindst fordi vi har mangel på sygeplejersker.

Det offentlige har naturligvis en særlig forpligtelse til at gå foran i indsatsen for at få flere indvandrere og efterkommere i beskæftigelse, og jeg er meget enig med spørgeren i, at vi har brug for al det kvalificerede sundhedspersonale, som vi uddanner.

Spørgsmål om etnisk ligestilling og integration af etniske minoriteter på arbejdsmarkedet er imidlertid en problemstilling, der ikke kan isoleres til sundhedssektoren, men som går på tværs af samfundets sektorer.

Derfor er der også lovgivning under Integrationsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, som adresserer problemstillingen ud fra en samfundsmæssig betragtning (Lov om etnisk ligebehandling og lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v., der forbyder udøvelse af diskrimination på baggrund af race eller etnisk oprindelse, herunder i forbindelse med ansættelser). Denne lovgivning skal naturligvis overholdes.

I regi af Integrationsministeriet er der således gennemført f.eks. rekrutteringskampagner for at tiltrække unge indvandrere og efterkommere til bl.a. social- og sundhedsuddannelserne og politiets og forsvarets uddannelser.

Det skal også nævnes, at det i økonomiaftalen med amterne for 2006 er aftalt, at amterne ligesom den øvrige offentlige sektor skal tilstræbe at øge andelen af de ansatte, der er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande, således at disses andel af det enkelte amts ansatte i videst muligt omfang kommer til at afspejle den regionale arbejdsstyrkes sammensætning. Aftalen gælder naturligvis også for sygehusene.

Udformningen af selve personalepolitikken på det enkelte sygehus - herunder initiativer til fremme af etnisk ligestilling - er imidlertid et lokalt ledelsesmæssigt ansvar, som jeg indenrigs- og sundhedsminister ikke har adkomst til at stille krav til.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024