Knoglemarvsdonorer på venteliste

Selvom der i Danmark kun er 14.000 knoglemarvsdonorer, beroliger sundhedsministeren med, at Danmark er dækket ind. Faktisk står folk på venteliste for at blive donorer, og derfor vil ministeren ikke igangsætte en ny kampagne.
Kristian Lund Pedersen

Jeg synes, det er vigtigt at holde sig for øje, at uanset at der findes knoglemarvsdonorregistre i Danmark, så søges der både i danske registre og i det internationale register Bone Marrow Donors Worldwide, som har ca. 9 mio. registrerede. Det vil således ikke for den enkelte patient have afgørende betydning, hvor mange personer, der indgår i den danske registrering.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister
I et svar til Folketingets Sundhedsudvalg afviser Lars Løkke Ramussen (V), at der er brug for yderligere kampagner for at få danskerne til at blive knoglemarvsdonorer.

Svaret er taget op i udvalget på baggrund af en henvendelse skrevet af Michael Højlund, der undrer sig over, at der kun er ca. 11.000 - 13.000 knoglemarvsdonorer i Danmark:

"I mine øjne er det tal utroligt lavt. Jeg ved, at der for et par år siden var en kampagne om organdonation, hvorefter antallet af organdonorer er oppe på 400.000. Organdonation er i mine øjne et spørgsmål, der er mere kompliceret at forholde sig til, og derfor er min pointe, at det må være den manglende fokus og opmærksomhed der gør, at antallet af knoglemarvsdonorer er så lavt," siger Michael Højlund.

20.000 knoglemarvsdonorer er målet
I finanslovsaftalen for 2002 blev der afsat midler til at bringe antallet af tilmeldte til de danske donorregistre op på samme niveau, som nogle af de lande vi normalt sammenligner os med. Målet er, at der registreres 20.000 mulige donorer.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024