Kommunalreform godt på vej

DOKUMENTATION: Det konkluderer Indenrigsministeriet i en ny redegørelse, der gør status over, hvor langt på vej reformen er.
Maria Dalby
Fakta

I redegørelsen beskrives status for de forberedelser af kommunalreformen, der har fundet sted i kommuner, amter/regioner og staten siden 2004. Der redegøres for:

  • De overordnede juridiske og økonomiske rammebetingelser for reformen
  • Overdragelse af ressourcer som følge af den ændrede opgavefordeling og den ændrede geografiske inddeling
  • Kommunernes forberedelser, bl.a. den politiske og administrative organisering af de nye kommuner samt forventningerne i kommunerne til den fremtidige organisering af borgerservice
  • Forberedelse af reformen i de nye regioner
  • Etablering af nye statslige myndigheder

Kilde: www.im.dk
Kommunalreformen træder i kraft om 18 dage. Indenrigs- og sundhedsministeriet har netop udgivet en redegørelse, der skal vise, hvor langt forberedelsen af kommunalreformen er kommet.

Den viser eksempelvis overdragelsen af ressourcer som følge af nye opgaver for kommunerne, staten og regionerne. Også i forhold til den nye geografiske inddeling.

"Med kommunalreformen skabes nye, stærke enheder, som kan udgøre et bæredygtigt fundament for et styrket kommunalt selvstyre, hvor kommuner og regioner kan få større handlefrihed til lokalt at tilrettelægge opgavevaretagelsen på en bedre og mere sammenhængende måde," står der i redegørelsens indledning.

Nyt ansvar for sygehusvæsnet
Den sidste måned har amterne været voldsomt under pres, men fra 1. januar overtager regionerne ansvaret for den kritiserede kræftbehandling. Stærkere regioner har været et af argumenterne på en kommunalreform. Og i redegørelsen kan man læse, hvordan forberedelsen er forløbet i de nye regioner.

Mens de nye kommuner forventes at varetage forebyggelsen bedre, da de er tættere på borgerne. Indtil videre er der i gennemsnit afsat cirka 35 kr. pr. borger til at løfte forebyggelsesindsatsen. Så reformen er ventet med spænding, og nu kommer så redegørelsen over, hvor langt på vej reformen er.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024