Kommuner: Kom penge efter ordene

NYHED: Borgmestre er glade for, at sundhedsministeren vil give dem mere ansvar for forebyggelsen, men de mangler fortsat at se handling bag ordene.
Maria Dalby
Fakta

Jakob Axel Nielsen udtalte i forbindelse med økonomiforhandlingerne:

For at understøtte kommunernes  forebyggende indsats er det netop i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2009 aftalt, at der nedsættes et udvalg, som skal se nærmere på mulighederne for at styrke det kommunale incitament på forebyggelsesområdet gennem ændringer af den nuværende model for medfinansiering. Resultaterne af udvalgets arbejde skal foreligge i foråret 2009. Der er til rapporten udarbejdet et datasæt for de 98 kommuner, som indeholder sammenlignelige opgørelser af kommunernes udgifter på en række af de områder, hvor der er potentiale for en mere fokuseret forebyggelsesindsats.

Datasættet vil blive stillet til rådighed for kommunerne i august 2008 og vil give kommunerne et konkret redskab til at sammenligne deres udgifter til kommunal medfinansiering med andre kommuner. Jeg håber, at kommunerne vil bruge rapporten til at blive inspireret af andre kommuner og til at stille skarpt på, hvordan de vil blive endnu bedre til at levere en målrettet forebyggende indsats, der kan gavne såvel borgerne som råderummet i kommunekassen.


Kilde: KL/Sundhedsministeriet

Det var visionært, da kommunerne fik ansvaret for forebyggelsen i forbindelse med kommunalreformen. Men hvis ikke kommunerne snart får pengene til arbejdet, så dør initiativlysten i kommunerne.

"Det mest visionære ved kommunalreformen var at give kommunerne forebyggelsesopgaven, men jeg synes, at der mangler en håndsrækning fra regeringen, der siger, at de vil afsætte penge til det," siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

Snak efterfølges ikke af handling
Han er en af de kommunalpolitikere, der oplever fustrationen over, at regeringen og Folketinget vil en hel masse på vegne af kommunerne, men glemmer at sende penge med.

"Uanset hvordan man vender og drejer det, så kommer tingene ikke af sig selv, det koster. Og jeg tror, stort set samtlige kommuner er i gang med en meget stor besparelsesøvelse, og hvis regeringen ikke afsætter pengene, så tror jeg, mange vil tænke, at det nok er, fordi de egentlig ikke mener noget med det," siger Thomas Kastrup-Larsen, der er rådmand i Aalborg Kommune og har ansvaret for sundhed.

Heller ikke borgmesterkollega Jan Boye (K) fra Fyn er imponeret over de penge, som er afsat til området.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024