Krag: Ressourcespild skal undersøges

ØKONOMI: Udvalg skal sikre, at sygehuse og psykiatri udnytter den offentlige kapacitet, inden patienter sendes på privathospital. Regionsformand tror ikke, der er meget at komme efter.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det skal udvalget undersøge 

1. Afregning af private sygehuse og mellem regioner
Udvalget skal vurdere fordele og ulemper ved udformningen af den mellemregionale afregning og principperne for afregningen til private sygehuse. Derudover skal dvalget vurdere mulighederne for øget anvendelse af udbud og potentialet for en edre anvendelse af kapaciteten på sygehusene. Der skal bl.a. udarbejdes en nalyse af kapacitetsudnyttelsen på tværs af sygehuse og regioner samt modeller or understøttelse heraf.


2. Opgørelser af kvalitet
Udvalget skal komme med forslag til inddragelse af internationale og nationale erfaringer kal udvalget komme med anbefalinger til bedre og mere sammenlignelige opgørelser f kvalitet og effektivitet, for eksempel vedrørende sygehusfejl og dødelighed på sygehuse.


3. Incitamenter og takststyring
Finansierings- og incitamentsstrukturen skal understøtte omkostningseffektivitet,
kvalitet og sammenhængende patientforløb i sundhedsvæsenet. På den baggrund
skal udvalget vurdere fordele og ulemper ved den nuværende struktur.
For det første skal udvalget vurdere fordele og ulemper ved den nuværende udformning af DRG-systemet. Der skal indgå en analyse af regionernes nuværende takststyring og øvrige incitamenter i den regionale styring af sygehusaktiviteten. Der skal opstilles forslag til incitamentsstrukturer, der kan understøtte en afdæmpet vækst i behandlingsudgiften pr. patient ved øget brug af ambulant behandling og hurtig færdigbehandling. Udvalget skal også se på, hvordan kommunerne får mere incitament til at forebygge.


Kilde: sum.dk

Hvor stort er problemet med, at regioner sender patienter på privathospital, mens sygehuse i samme eller andre regioner har ledig kapacitet?

Det spørgsmål skal et netop nedsat udvalg under Sundhedsministeriet undersøge, fastslår sundhedsminister Astrid Krag (SF).

"Det offentlige betaler hvert år privathospitalerne omkring 800 millioner for at behandle patienter. Hvis der samtidig har været relevant ledig kapacitet i det offentlige for en del af patienterne, så er det penge ud af vinduet. Så nu skal vi have undersøgt, hvor stort problemet er," siger Astrid Krag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024