Debat

Lad os spise og drikke

DEBAT: Nye regler og love om sundhed tager den sunde fornuft fra de danske forbrugere, advarer Landbrugsraadet.
Vejen mod mere sundhed er ikke flere regler og love for danskerne, mener Claus Søgaard-Richter.
Vejen mod mere sundhed er ikke flere regler og love for danskerne, mener Claus Søgaard-Richter.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Søgaard-Richter
Direktør i Landbrugsraadet

En ny stor undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at kun 15 procent af danskerne lever op til de anbefalinger, som vi får fra Sundhedsstyrelsen. Kampagner lytter vi ikke til, og derfor vil politikerne nu udvide regeljunglen og trække flere forbud ned over danskerne.

Regeringen vil med øgede skatter og afgifter samt nye forbud tvinge sundhed ned i halsen på danskerne. Tobak skal købes på apoteket, og usunde varer skal sættes op i pris. Er det vejen frem?
Ved at indføre flere regler vænner vi alle til at tænke mindre og mindre selv, fordi de ved, at andre gør det for dem. Der sker nemlig det, at man tager ansvaret fra borgerne og lægger det over til politikerne. Det er en farlig udvikling.

Landbrugsraadet vil gerne her med indgang til en ny politisk sæson løfte pegefingeren. Vi tror, at politikere kommer længere med at lade borgerne tage ansvar for eget liv. Danskerne er så oplyst et folkefærd, at de udmærket kender konsekvensen, når de sætter tænderne i et stykke lagkage eller en mega-menu.  

Jeg er bange for, at forbrugerne mister deres sunde fornuft, hvis der hele tiden skal findes regler for hvad som helst.

Claus Søgaard-Richter
Direktør i Landbrugsraadet

Advarsel mod politiker-panik
En anden af sommerens nyheder er, at danskerne har det næsthøjeste sukkerforbrug blandt OECD-landene - kun overgået af amerikanerne. Danskerne spiser i gennemsnit 58,3 kilo sukker om året, hvor en befolkning som svenskerne derimod spiser 47,3 kilo i gennemsnit om året. Det er naturligvis et stort problem. Sukker er tom energi. Det giver ingen næringsstoffer. I Danmark er der fortsat en stigning af overvægtige, der på grund af manglende motion og usund kost får livsstilssygdomme som for eksempel hjertekarsygdomme og diabetes.

Det må ikke få politikerne til at gå i panik. Der er i dag hverken forbud eller regulering af sukkerindholdet. Jeg frygter, at vi i fremtiden vil se, at det politiske system via regler vil give folk adfærdsinstrumenter til at leve sundere - også i forhold til sukkerforbruget.

På den måde mister det enkelte menneske langsomt evnen til selv at træffe velovervejede beslutninger. Eller sagt på en anden måde - jeg er bange for, at forbrugerne mister deres sunde fornuft, hvis der hele tiden skal findes regler for hvad som helst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024