Debat

Læger skal med på det kommunale hold

DEBAT: Sammenhæng i det nære sundhedsvæsen kræver, at kommunerne ansætter læger for at styrke samarbejdet og sammenhængende forløb. Det mener Dorthe Laustsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Laustsen
Rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Kommunerne er i dag centrale spillere, når det drejer sig om det nære sundhedsvæsen. Derfor bør de tage teten i forhold til at optimere tværfaglighed og helhedstænkning.

Det er helt oplagt, at kommuner i fremtiden ansætter læger for at styrke samarbejdet og sammenhængende forløb til gavn for borgere.  

Nedbringelse af indlæggelser
Særligt i forhold til ældre borgere på plejehjem og i ældreboliger giver det god mening, at kommunerne har praktiserende læger ansat.

De ældre og svageste medborgere vil få en bedre og mere sammenhængende indsats. Det vil kunne nedbringe indlæggelser og genindlæggelser samt højne fagligheden i kommunerne. Det tættere samarbejde vil være en ideel ramme for innovation, synergi og videndeling.

Borgerne vil hermed opleve en samlet sektor uden mærkbare overgange.

Samtænk forebyggende og behandlende del
Med Aarhus som eksempel ville det være relevant med ansættelse af 8-10 læger; svarende til cirka fem procent af byens praktiserende læger.

Mit ærinde er ikke, at lægerne skal kommunaliseres. De skal selvfølgelig fortsat praktisere selvstændigt og fortsat stå for en behandlende sundhedsindsats. Men hvorfor ikke sammentænke den behandlende del med den forebyggende indsats og med rehabilitering? Hermed kan vi sikre, at ældre – og andre borgere i kommunal pleje- og sundhedsregi - får en mere sammenhængende hjælp.

En optimal løsning kunne være oprettelse af sundhedshuse, hvor læger og kommunens sundheds- og rehabiliteringspersonale arbejder under samme tag. Gerne beliggende i forbindelse med plejeboliger.

Besparelser og stordriftsfordele
Herved kan man opnå stordriftsfordele, for eksempel kan der tilknyttes hjælpepersonale i form af fysioterapeuter og sygeplejersker til kronisk syge patienter, der har brug for livsstilsændringsforløb sideløbende med deres lægekonsultationer.

Det er helt oplagt, at kommuner i fremtiden ansætter læger for at styrke samarbejdet og sammenhængende forløb til gavn for borgere

Dorthe Laustsen
Rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Der kan oprettes attraktive "delestillinger" med spændende faglige udfordringer. Endelig kan der opnås besparelser i form af fælles investeringer i laboratoriefaciliteter, IT, journalisering og løbende vedligeholdelse.

Pengene til ansættelse af lægerne i kommunerne skal selvfølgelig følge med – beregnet ud fra den besparelse, der bliver opnået ved at nedbringe indlæggelser, genindlæggelser, den øgede forebyggende indsats samt stordriftsfordele og synergieffekter.

Sundhedshuse som offentligt-privat samarbejde
Et alternativ kunne være at oprette sundhedshuse som offentligt-privat samarbejde. En arbejdsplads for kommunens og regionens sundhedspersonale, hvor privatpraktiserende læger, fysioterapeuter m.fl. kan leje sig ind. Også det vil knytte lægerne tættere til det kommunale sundhedstilbud.

Hvis vi i Danmark virkelig ønsker at føre planerne og visionerne om sammenhæng i det nære sundhedsvæsen ud i livet, så må lægerne med på det kommunale hold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Laustsen

Fhv. viceborgmester (SF), Aarhus Kommune
børnehavepædagog, bachelor i pædagogik

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024