Debat

Læger til regeringen: Tjenestepligt vil forstærke den geografiske ulighed

Regeringen ignorerer alle forslag til at løse manglen på praktiserende læger. I stedet gentager den ønsket om tjenestepligt for yngre læger, som vil forstærke uligheden, mener fire lægeforeninger.

Den pressede læge med mange ældre og kronisk syge patienter kommer ikke til at åbne for yderligere tilgang af patienter, fordi lægen i et halvt år får en nyuddannet, helt ung læge på gennemtræk, skriver lægeforeninger. 
Den pressede læge med mange ældre og kronisk syge patienter kommer ikke til at åbne for yderligere tilgang af patienter, fordi lægen i et halvt år får en nyuddannet, helt ung læge på gennemtræk, skriver lægeforeninger. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Camilla Noelle Rathcke
Helga Schultz
Jørgen Skadborg
Lisbeth Lintz Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tak til Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, for at sætte fokus på den geografisk betingede ulighed i sundhed. Vi er fuldstændigt enige.

Det må aldrig blive postnummeret, der afgør kvaliteten af den behandling, som vi kan få i sundhedsvæsenet. Det er afgørende, at danskere i alle dele af landet kan komme til speciallæger af forskellig art, og at borgerne kan have deres egen alment praktiserende læge. Derfor er det et absolut must at få løst manglen på praktiserende læger.  

Men her skyder regeringen desværre skævt med tankerne om en tjenestepligt for helt nyuddannede læger. Det vil intet gøre for at løse lægemanglen, og måske netop derfor har Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige givet udtryk for modstand.

Løser ikke lægemanglen
Tilbage står, at Socialdemokratiet er alene om at mene, at forslaget har noget på sig. Vi håber, at regeringen lytter til vores reelle løsninger, så vi får løst problemet klogt for patienternes skyld.

Vi har allerede i 2019 fremlagt seks konkrete forslag, som i løbet af få år ville kunne skaffe op til 600 ekstra lægeårsværk til almen praksis.

Blandt vores forslag er, at der i lægedækningstruede områder gøres mere for at fastholde ældre læger, tiltrække flere af de speciallæger i almen medicin, der i dag er ansat på sygehusene, samt at der etableres en pulje til støtte ved ansættelse af praksispersonale og modernisering af de fysiske rammer.

Og siden da har vi sammen med Danske Regioner fremlagt forslag til, hvordan vi kan få flere praktiserende speciallæger ud i hele landet, som kan støtte de praktiserende læger, styrke det nære sundhedsvæsen og mindske ulighed i sundhed. 

I virkeligheden vil tjenestepligt forstærke den geografiske ulighed i sundhed, som regeringen siger, at den vil bekæmpe

Camilla Noelle Rathcke, Helga Schultz, Jørgen Skadborg og Lisbeth Lintz
Formand for Lægeforeningen, formand for Yngre Læger, formand for PLO og formand for Foreningen af Speciallæger

Indtil nu har vi desværre ikke hørt meget andet fra regeringen og Socialdemokratiet, end at de vil indføre den nævnte tjenestepligt for helt nyuddannede læger, som Rasmus Horn Langhoff også er inde på i Altinget 25. februar.

Idéen er at tvangsudsende helt nyuddannede læger til forskellige steder i landet, der er ramt af mangel på praktiserende læger. 

Dette forslag vil reelt intet gøre for at løse lægemanglen. Vi er meget enige med de unge socialdemokrater i DSU, der har betegnet ideen om tjenestepligt som både uklog og uambitiøs.

Uklog, fordi den ikke vil løse noget problem. Uambitiøs, fordi man med forslaget vil spise borgere i udkantsområder af med en discountløsning. 

Vil skabe mere ulighed 
For det er en illusion at tro, at helt nyuddannede læger kan løse de samme opgaver, som praktiserende læger – altså speciallæger i almen medicin med mange års erfaring – normalt løser.

Den pressede læge i Nakskov med mange ældre og kronisk syge patienter kommer ikke til at åbne for yderligere tilgang af patienter, fordi han i seks måneder får en nyuddannet helt ung læge på gennemtræk.

I virkeligheden vil tjenestepligt forstærke den geografiske ulighed i sundhed, som regeringen siger, at den vil bekæmpe. For det er speciallæger i almen medicin, som borgerne i udkantsområder har brug for – ikke helt unge, nyuddannede læger uden erfaring. 

Brug nu de reelle løsninger 
Vi vil gerne rose såvel S-regeringen som den tidligere VLAK-regering for at have øget antallet af uddannelsespladser i almen medicin markant. Aldrig er der uddannet så mange praktiserende læger som lige nu. 

Det er et stort fremskridt. Men desværre er de 350 speciallæger i almen medicin, som uddannes lige nu, ikke nok til at dække patienternes behov. Der skal uddannes 400 almenmedicinere årligt de næste fem år for at kunne dække behovet.  

Dertil kommer, at det tager tid at få uddannet nye speciallæger i almen medicin, og indtil vi om fem til ti år har tilstrækkeligt med praktiserende læger, skal der i områder med dårlig lægedækning findes mere håndholdte løsninger. Det har de haft stor succes med i en fokuseret indsats i Region Nordjylland. Det er lige præcis det, som vi har spillet på banen. 

Læs også

Derfor er det også er ærgerligt, at regeringen har brugt så meget tid på at tale om tjenestepligt i stedet for at forholde sig til de reelle bud på løsninger, som vi andre har lagt frem.

Men det er heldigvis ikke for sent at lægge tjenestepligtsidéen på hylden og vælge de reelle løsninger til, så vi sammen kan løse manglen på praktiserende læger til gavn for patienterne.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024