Læger ved mere om medicin end patienterne

10/9-04: Videnskabsministeren oplyser blandt andet Sundhedsudvalget, at der ikke er belæg for, at patienterne - generelt- skulle have større kendskab til farmakologiske emner, end nyuddannede danske læger

Mange patienter søger i dag viden om deres sygdom hos patientforeninger og på Internettet, og de møder derfor velorienterede op hos lægen. Denne nye "type patient" udfordrer lægens viden, og stiller krav om, at lægerne er helt opdaterede indenfor deres speciale.

Helge Sander (V)
Videnskabsminister:
Dokumentation
Spørgsmål nr. 198: På Sundhedsudvalgets høring om viden og information om lægemidler tirsdag den 8. juni 2004 blev der blandt andet sagt: "Uagtet der er meget godt at sige om blok-uddannelsesmodellen, så indebærer den i praksis ingen garanti for, at de nyuddannede læger ved, eller på noget tidspunkt i deres liv har vidst mere om lægemidler, end de patienter, de efterfølgende skal behandle." Ministeren bedes kommentere dette udsagn.

Svar fra videnskabsministeren: Efter at have indhentet udtalelser fra de tre universiteter, som udbyder lægeuddannelsen, kan jeg oplyse følgende:

Det er universiternes vurdering, at der ikke er belæg for, at patienterne - generelt- skulle have større kendskab til farmakologiske emner, end nyuddannede danske læger.

På Århus Universitet er farmakologi et selvstændigt fag, og på Københavns Universitet og Syddansk Universitet inddrages farmakologi i undervisningen og i eksamen, hvor det er relevant og med det mål at sikre en bedre forståelse af faget i en klinisk relevant sammenhæng.

Mange patienter søger i dag viden om deres sygdom hos patientforeninger og på Internettet, og de møder derfor velorienterede op hos lægen. Denne nye "type patient" udfordrer lægens viden, og stiller krav om, at lægerne er helt opdaterede indenfor deres speciale.

Spørgsmål nr.199: Ministeren bedes desuden kommentere det forhold, at man ved Universitet i Odense og København i realiteten har afskaffet farmakologien i medicinstudiet, mens dette ikke er tilfældet ved Århus Universitet, hvor man har bibeholdt et kursus i farmakologi, som afsluttes med en karaktergivende eksamen.

Svar fra videnskabsministeren:Efter at have indhentet udtalelser fra de tre universiteter, som udbyder lægeuddannelsen, kan jeg oplyse følgende:

Den lægevidenskabelige kandidatuddannelse er tilrettelagt i henhold til gældende bekendtskaber og godkendte studieordninger, herunder godkendelse fra Sundhedstyrelsen, som efterfølgende meddeler de medicinske kandidater autorisation.

På Århus Universitet undervises de medicinstuderende i farmakologi på 7. semester, og undervisningen afsluttes med en skriftlig karaktergivende eksamen.

På Københavns Universitet og på Syddansk Universitet er farmakologi integreret i uddannelsens enkelte elementer indenfor studieordningens rammer. Kandidaternes kompetencer er ikke blot viden om farmakologi, men det er også evnen til at anvende denne viden i forhold til patienter.

En stor del af den teoretiske undervisning er tilrettelagt som integrerede kurser, hvor undervisningen i de traditionelle fagdiscipliner koordineres og samordnes, således at de studerende undervises i f.eks. nyrernes anatomi og fysiologi samt den farmakologiske basisviden i relation hertil i koordinerede forløb

Ligeledes afholdes integredrede eksaminer, hvor eksamensopgaverne udformes som case-opgaver med udgangspunkt i konkrete eksempler eller sygdomshistorier. Der testes forståelse af sammenhænge og interaktion for forskellige typer af medicin.

Farmakolgi indtager desuden en fremtrædende plads i undervisningen i samtlige af de kliniske fag, hvor de studerende modtager undervisning og deltager i behandling af patienter på universitetshospitalerne.

For at imødegå en risiko for at de studerende eksamensteknisk fravælger fravælger fag i forbindelse med integrerede eksaminer, arbejder studienævnet for medicin på Københavns Universitet med at finde metoder til at sikre, at dette ikke finder sted.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024