Lene E. bringer sundhedsminister på glatis

PRIVATHOSPITALER: Oppositionen klager nu til Folketinget over, at sundhedsministeren ikke vil udlevere den udredning, som Lene Espersen (K) angiveligt brugte til sin melding om lavere takster til privathospitalerne.
Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg kan bekræfte, at ministeriet har afsluttet et internt udredningsarbejde vedrørende afregning med private sygehuse.

Jakob Axel Nielsen (K)
Svar til Jonas Dahl, 27. april 2009

Det er interne papirer, vi stadig bruger... I får dem, når vi er færdige.

Jakob Axel Nielsen (K)
Samråd 13. maj 2009

Økonomi og -erhvervsministers Lene Espersens (K) partiudmelding om, at privathospitalernes takster skal sænkes med omkring 25 procent, fortsætter med at give partifælle og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen problemer.

Efter et maraton-samråd på to timer i går onsdag vil oppositionen nu klage til Folketingets Udvalg For Forretningsorden. Det sker, fordi de mener, ministeren over for Folketinget tilbageholder en rapport eller en udredning om, hvor meget privathospitalerne er blevet overbetalt siden 2002.

29. maj skal finansministeren forklare sig i sagen, ligesom oppositionen også overvejer at kalde Lene Espersen i samråd i sagen.

Samtidig vil offentliggørelsen af Rigsrevisionens rapport, der ventes i slutningen af maj, igen sætte fokus på emnet og formodentligt kaste sundhedsministeren og regeringen ud i et nyt stormvejr.

Espersen satte gang i lavine
Dansk Folkeparti støtter dog regeringen i striden med oppositionen efter gårsdagens samråd.

Striden fik ny næring, da Lene Espersen 21. marts som formand for Konservative slog fast, at privathospitalernes takster skulle sænkes med cirka 25 procent, og det var sket for at skabe en privat sektor.

"I 2002 var det nødvendigt at få sparket den private sektor i gang. Det har sikret, at den private sektor blev bygget op til glæde for de 280.000 danskere, der har brugt det private til behandling på det offentliges regning. Nu er tiden kommet til, at vi laver et mere fair system, hvor konkurrencen mellem det offentlige og det private bliver lige," sagde Lene Espersen dengang til Politiken.

Udtalelsen skabte to forklaringsproblemer for sundhedsministeren og regeringen. Så sent som dagen før benægtede sundhedsministeren, at privathospitalerne var blevet overbetalt, hvilket også daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) benægter.

Axel Nielsen: Ingen overbetaling
Og sundhedsministeren rokkede sig ikke på samrådet. Priserne kan sænkes, men det skyldes ikke overbetaling.

"Det skyldes, at markedet for private sundhedsydelser nu er et andet, end det var, da det udvidede frie sygehusvalg blev indført i 2002. Som følge af ordningen købte det offentlige dengang ydelser hos de private for ca. 80 mio. kr. Sidste år var dette tal på godt 1,2 mia. kr. Så der er sket en markant udvikling. Og derfor er der nu grundlag for at ændre taksterne" sagde Jakob Axel Nielsen.

Men den forklaring købte ingen af oppositionens sundhedsordførere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024