Medicinalindustrien foretrækker Danmark

NYHED: Danmark er Europas foretrukne, når nye lægemidler skal godkendes. Lægemiddelstyrelsen er stolt og påpeger, at det giver "ekspertise på allerhøjeste niveau" til gavn for politikere og borgere.
Lars Igum Rasmussen
Medicinalindustrien foretrækker Danmark, når nye lægemidler skal godkendes i Europa.

Samtidig er Danmark det land, der får udpeget flest eksperter eller giver flest gode råd, når originalmedicin og kopipræparater skal have myndighedernes blå stempel.

Nye tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at Danmark sidste år stod for 21 pct. af al godkendelse af primært kopimedicin i hele Europa. Finland lå lige i hælene.

Danmark var det land, der fik udpeget flest eksperter fra Lægemiddelstyrelsen som ledere af de teams, der godkender ny originalmedicin.

Dokumentation
Godkendelse af lægemidler i Europa:

Central godkendelsesprocedure: Primært til nye originale lægemidler. Godkendes i den europæiske lægemiddelmyndighed, EMEA. To teams med en leder, en såkaldt rapporteur, står for arbejdet. En godkendelse giver straks markedsføringstilladelse til alle 25 EU-lande.

Danmark leverede flest rapporteurs i 2005 - lidt over 12 pct.

Gensidig anerkendelsesprocedure: En medicinalvirksomhed kan ansøge om godkendelse nationalt, primært ved kopimedicin. Når et land giver markedsføringstilladelse efter undersøgelse af lægemidlet, kan firmaet bruge eksempelvis Lægemiddelstyrelsens rapport, når der søges om godkendelse i andre lande. Denne rapport bruges som dokumentation i andre lande, hvis ikke der savnes oplysninger. Derfor er rapportens kvalitet vigtig.

Danmark var det hyppigst brugte referenceland i 2005 - med 21 pct.

Kilde: Altinget og Lægemiddelstyrelsen


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024