Minister: Forskningen skal have et virkelighedstjek
Kim Rosenkilde
RedaktørMichael Hjøllund
JournalistDet afgørende er, at vi sætter forbrugerne i centrum. Derfor skal vi gøre folk meget bedre i stand til konkret at vurdere, hvad der er godt for dem, så vi ikke skaber forvirring.
Karen Hækkerup (S)
Fødevarerminister
...
Mad er ernæring. Mad er det, der giver os liv. Mad er det, der gør os sunde. Men mad er også rigtig svært.
Der er så mange fødevarer i dag, som er usunde. Der er så mange fødevarer, hvor det er svært for os som forbrugere at gennemskue, om vi har godt af det, eller om det er det modsatte, som gør sig gældende. Og så er det også svært, fordi der er så mange råd, der flyver hen over hovedet på os alle sammen.
Ganske tit bliver vi præsenteret for nye forskningsresultater, der tilsyneladende modsiger tidligere resultater.
....
De modsatrettede anbefalinger kan meget let betyde, at vi som forbrugere får en undskyldning for ikke at få en sundere livsstil.
....
Fedt- og sukkerafgift
"Der, hvor vi står lige nu, kan jeg sige, at vi i hvert fald ikke planlægger nye afgiftsstigninger. Hvis vi gerne vil have befolkningen til at vælge de sunde alternativer, og det vil jeg gerne, så tror jeg, at vi skal gå nogle andre veje."
Lavere moms på sunde fødevarer
"Nu spørger du fødevarerministeren og ikke finansministeren. Og jeg drømmer, men jeg har omvendt ikke nøglerne til kassen. Og hvis man skal ud og tale momsnedsættelse, taler man mange mange milliarder kroner. Derfor har jeg ikke carte blanche til at stå og sige sådan noget."
Berigede fødevarer
"Danskerne er et skeptisk folkefærd, som ikke er meget for berigede fødevarer. Omvendt ved vi, at mangel på d-vitamin kan føre til knogleskørhed. Og jeg kender med min fortid som socialminister til de konsekvenser, det har for ældre mennesker, som får hoftebrud."
"Der kunne vi godt se på, om ikke der skal laves et frivilligt partnerskab med erhvervet, som man har det i Finland. Eller man kan gøre som i Sverige, hvor man har gjort det obligatorisk at tilsætte d-vitamin til fedtstoffer og magre mælkeprodukter."