Ny vismandsrapport: Wammen kan have 25 milliarder ekstra i pengekisten

Regeringen kan ifølge formandskabet for De Økonomiske Råd have mærkbart flere midler at disponere over inden for det finanspolitiske råderum, end Finansministeriet lægger op til. Men derfor bør de stadig holde igen på den korte bane, lyder vurderingen.

Formandskabet for De Økonomiske Råd, de såkaldte vismænd, fremlagde tirsdag en ny rapport med anbefalinger om blandt andet at skrue ned for det offentlige forbrug.
Formandskabet for De Økonomiske Råd, de såkaldte vismænd, fremlagde tirsdag en ny rapport med anbefalinger om blandt andet at skrue ned for det offentlige forbrug.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Selv om der er flere penge til rådighed, bør regeringen lægge en dæmper på det offentlige forbrug i 2025.

Det er to af de centrale pointer omkring dansk finanspolitik fra formandskabet for De Økonomiske Råd, der tirsdag udgav deres efterårsrapport om den danske samfundsøkonomi.

Formandskabet hæfter sig blandt andet ved, at forårets økonomiaftaler og investeringer i forsvaret er med til at øge det offentlig forbrug yderligere i 2025 oven på, at der også blev skruet op i 2024.

Det er ikke nødvendigvis det smarteste i en økonomi, som fortsat befinder sig i en højkonjunktur.

Læs også

Derfor anbefaler formandskabet, at man frem for at øge de offentlige udgifter med finansloven for 2025, skruer ned så de lander på samme niveau som i 2023.

”Ud fra et rent stabiliseringsmæssigt synspunkt tilsiger en anvendelsen af den simple finanspolitiske tommelfingerregel, at det vil være hensigtsmæssigt med en opstramning i forhold til den planlagte finanspolitik,” lyder det i den nye rapport.

Ifølge formandskabet er der samfundsøkonomiske risici ved en lempelig finanspolitik i en situation med højt ”kapacitetspres”.

Det understreges dog også, at selv om ubalancer i den danske samfundsøkonomi var med til at gøre finanskrisens tilbageslag endnu større, så anses det ikke som en akut trussel her og nu, men som noget der kræver politisk opmærksomhed.

Måske 25 milliarder i ekstra råderummet

Formandskabet har også fremlagt sit skøn for regeringens finanspolitiske råderum. Hvor Finansministeriet opgør tallet til 39 milliarder kroner fra 2025 og frem til 2030, så når De Økonomiske Råd frem til, at beløbet reelt kan være 25 milliarder kroner højere.

Dette indebærer dog også nogle tekniske forhold, som handler om andre ting end afvigelser i skønnet. Skæres de ting fra, så lander formandskabet på et beløb, som er omkring 20 milliarder kroner højere end regeringens vurdering.

Det understreges, at forskellen i opgørelserne er med til at illustrere, hvor stor usikkerhed der er, om den præcise størrelse på det finanspolitiske råderum.

Læs også

Det reelle økonomiske råderum kan både vise sig at være større, end formandskabet når frem til, men også lavere end det Finansministeriet har lagt til grund, understreger formandskabet i rapporten.

Formanden for De Økonomiske Råd, økonomiprofessor Carl-Johan Dalgaard, sammenligner det finanspolitiske råderum med bankens skøn for en boligejers mulige friværdi.

”Skønnet kan give boligejeren ro i maven, men enhver ved, at det ikke giver flere penge på ens konto her-og-nu. De fleste tænker sig derfor rigtig godt om, inden de belåner hele den skønnede friværdi, da den jo kan forsvinde igen ligeså hurtigt, som den er opstået. Det finanspolitiske råderum bør omgås med tilsvarende omtanke,” siger Carl-Johan Dalgaard i en kommentar.

Besparelser på jobcentre kan betyde færre i job

Formandskabet har også et par bemærkninger at knytte til regeringens ambition om at spare tre milliarder kroner på den kommunale beskæftigelsesindsats.

Regeringens ekspertgruppe for området har blandt andet peget på, at de besparelser kan opnås uden betydning for arbejdsudbuddet ved blandt andet at spare på de aktive beskæftigelsesindsatser.

Den konklusion er formandskabet uenige i. De vurderer tværtimod, at færre vil komme i beskæftigelse, hvis man følger ekspertgruppens anbefalinger.

”Baseret på nyere forskningsresultater for Danmark vurderer formandskabet, at der er en risiko for, at forslagene til besparelser vil gå ud over ordninger, såsom uddannelsesaktivering, der er effektive og har et samfundsøkonomisk overskud. Det er derfor sandsynligt, at beskæftigelsen vil blive reduceret, hvis ekspertgruppens anbefalinger følges,” lyder det i den nye rapport.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024