Debat

Offentlig udhængning -nej tak!

Koncentrat af lederen "Offentlig udhængning - nej tak!" i Tandlægernes Nye Tidsskrift, de offentligt ansatte tandlægers fagblad, maj 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Indenrigs- og Sundhedsministeren har foreslået, at afgørelser om klager over sundhedspersoner af klageinstanser skal kunne offentliggøres. Afgørelserne skal kunne offentliggøres på Internettet og skal også indeholde oplysning om personens navn, adresse mv. I bemærkningerne nævnes det, at oplysningerne vil forblive offentlige i to år efter afgørelsen.(...)

I lighed med en række andre organisationer, der repræsenterer sundhedspersonale har TNL i sit høringssvar meldt ud, at forslaget efter vores mening ikke vil få den ønskede virkning. (...)

Vi mener, at det er mere hensigtsmæssigt, hvis der sættes yderligere ressourcer ind på at forebygge eventuelle fejlbehandlinger og sikre en fortsat høj kvalitet i tandbehandlingen.

Og når det er sagt, skal vi understrege, at den offentlige tandpleje i forvejen har mulighed for at sikre sig mod gentagelser af eventuelle fejlbehandlinger. På de offentlige klinikker er tandlægerne ansat og vil ved tjenesteforsømmelighed af den ene eller anden art blive mødt af sanktioner - i værste fald en afskedigelse.

Ser vi på lovforslaget, kan man forudse en række uheldige konsekvenser: Nogle patienter kan få sværere ved at få behandling. Hvis handlingsbehovet er kompliceret og resultatet usikkert, kan man forestille sig, at en behandlende tandlæge kan være fristet til at undlade at behandle for ikke bagefter at risikere en klage. Omsorgstandplejeklientellet kunne være en målgruppe, hvor denne problemstilling er aktuel. Dertil kommer risikoen for, at sundhedspersonale iværksætter (unødvendige) supplerende undersøgelser for at sikre sig imod klager over ikke at have undersøgt grundigt nok.(...)

Afgørelser i Patientklagenævnet kan i dag ikke ankes. Hermed er retssikkerheden for behandleren ikke på højde med retssikkerheden ved andre dømmende instanser i Danmark. Lovforslaget lægger ikke op til ændringer i dette. På den baggrund mener vi, at loven er overflødig og vil i værste fald kunne få negative konsekvenser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024