"Politisk fiasko": Højt forbrug af antipsykotika til demensramte vækker kritik, men læger står med ryggen mod muren
Demenshandlingsplanen er en politisk fiasko, mener Alzheimerforeningen, der kræver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på banen. Læger peger på behov for alternativer til medicin. På et samråd torsdag skal social- og ældreministeren svare på, hvorfor knap hver femte borger med demens stadig får antipsykotisk medicin.
Signe Løntoft
RedaktørDen nationale demenshandlingsplan skulle halvere forbruget af antipsykotisk medicin, men trods initiativer på både kommunalt og regionalt niveau har forbruget ikke rykket sig.
Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen fik 19,5 procent af demensramte over 65 år antipsykotisk medicin i 2016, hvor planen blev vedtaget af et bredt politisk flertal. I 2020 fik 19,6 procent fra samme målgruppe antipsykotisk medicin.
Demenshandlingsplanen og antipsykotika
I den nationale demenshandlingsplan fra 2016 lød en af de centrale målsætninger, at forbruget af antipsykotika til mennesker med demens skulle halveres frem mod 2025.
Demenshandlingsplanen blev vedtaget af et politisk flertal bestående af den daværende VLAK-regering samt Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet.
Tallene viser imidlertid, at forbruget er stort set uændret i perioden fra vedtagelsen af handleplanen til 2020, hvor tallene senest er opgjort. Det vil sige, at der fortsat er cirka 20 procent af personer med demens, der får antipsykotisk medicin.