Parallelimportører jubler over EF-dom

MEDICIN: Ny dom er til fordel for parallelimport og billig medicin, mener Parallelimportørforeningen.
Maria Dalby
Medicinalselskaberne må ikke sætte kvoter på deres salg af produkter, det afgjorde EF-domstolen i sidste uge. Det er en græsk sag mod GlaxoSmithKline, men den gælder for hele EU.

"Afgørelsen hamrer en pæl gennem industriens argumenter for at chikanere sine konkurrenter. Det er derfor en vigtig og meget principiel sag. De konstante krumspring fra de store medicinalproducenter koster dyrt på de danske sundhedsbudgetter. Derfor er dommen og især begrundelsen for dommen meget vigtig for at fastholde den fair konkurrence, der holder medicinpriserne nede," siger Anders Norstrand, der er formand for den danske parallelimportørforening.

Dommen siger, at det ikke er tilladt at sætte konkurrencen ud af kraft ved at nægte at sælge medicin, der så kan paralleleksporteres. Paralleleksport sparer det danske samfund for op mod 150 mio. kr. om året.

Dokumentation

Sagen kort:

EF-Domstolen afsagde tirsdag d. 16. september dom i sagen mod GlaxoSmithKlines brug af ulovlige kvoter i salget af sine produkter. Kvoterne er et af mange tiltag, som den internationale medicinindustri bruger for at standse den europæiske parallelimport.

Fra dommen:

"En virksomhed, der indtager en dominerende stilling på det relevante marked for lægemidler, og som med henblik på at hindre den paralleleksport, som visse grossister foretager fra en medlemsstat til andre medlemsstater, nægter at efterkomme normale bestillinger, der er afgivet af disse grossister, misbruger sin dominerende stilling," lyder det i kendelsen.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024