Patienter får plads i magtfuldt tilskudsnævn

MEDICIN: I et nyt lovforslag foreslår regeringen, at patienterne får en repræsentant i det indflydelsesrige medicintilskudsnævn. Danske Patienter roser initiativet, mens Lif og V kræver flere ændringer.
Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Medicintilskudsnævnet har blandt andet som opgave:

  • at rådgive Lægemiddelstyrelsen i sager om ansøgning om generelt tilskud til medicin

  • at rådgive om generelt tilskud. De såkaldte revurderinger af status for tilskud til medicin (receptpligtig medicin)

  • at rådgive Lægemiddelstyrelsen om individuelle tilskud til medicin (enkelttilskud, forhøjet tilskud, kronikertilskud og terminaltilskud)

  • Hvis et medikament får tildelt enkelttilskud i stedet for klausuleret eller generelt tilskud, har det stor betydning for salget af lægemidlet. Er det et nyt produkt, bliver salget ofte ikke så stort. Er det et eksisterende produkt, så vil salget ofte falde markant, fordi lægerne i stedet udskriver et lignende lægemiddel, hvor patienten uden videre får medicintilskud.

De syv læger i det magfulde medicintilskudsnævn får fremover selskab af et medlem, der skal repræsentere patienterne.

Det er regeringens mål. Derfor er der nu sendt et lovforslag i høring, som skal sikre denne ændring. Og regeringen får nu ros fra flere sider for initiativet.

Paraplyorganisationen Danske Patienter, der repræsenterer 16 patientforeninger, har igennem længere tid kritiseret Medicintilskudsnævnet for ikke at have blik for patientperspektivet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024