Præimplantationsdiagnostik i Danmark?

8/12-04: Lars Løkke oplyser til Tove Videbæk (KD), at det ikke er tilladt at tage nye behandlings- og diagnosticeringsmetoder i brug, før han har godkendt disse. Ministeren afventer svar fra Sundhedsstyrelsen og Etisk Råd, før han tager stilling til, om PGD vil blive et godkendt tilbud i Danmark.

Jeg vil ikke på indeværende tidspunkt kunne udtale mig om ansøgninger, deres indhold og Det Etiske Råds udtalelse

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister
Dokumentation
Spørger: Tove Videbæk (KD)

Spørgsmål Vil ministeren bekræfte, at præimplantationsdiagnostik (PGD) til undersøgelse for vævstype og til undersøgelse for væsentlige kromosomafvigelser i forbindelse med IVF-behandling ikke vil blive godkendt som almindeligt diagnostisk tilbud i Danmark i forbindelse med den aktuelle ansøgning om PGD?

Svar fra ministeren: Som det fremgår af § 21 i lov nr. 460 af 10. juni 1997 om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v., er det ikke tilladt at tage nye behandlings- og diagnosticeringsmetoder m.v. i brug, før indenrigs - og sundhedsministeren har godkendt disse ud fra etiske og sundhedsfaglige hensyn.

I bekendtgørelse nr. 728 af 17. september 1997 er der i kapitel 3 fastsat særlige regler om proceduren for godkendelse af nye behandlingsmetoder. Disse indebærer, at lægens ansøgning sendes til Sundhedsstyrelsen og samtidigt til Det Etiske Råd, der afgiver en udtalelse om metoden til Sund- hedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen foretager en sundhedsfaglig vurdering af ansøgningen og udarbejder på baggrund heraf samt på baggrund af Det Etiske Råds udtalelse en redegørelse og indstilling til indenrigs - og sundhedsministeren. Ministeren skal herefter tage stilling i sagen og orientere Folketingets Sund- hedsudvalg herom, inden afgørelse træffes.

Denne procedure bevirker, at jeg først skal have en redegørelse med indstilling fra Sundhedsstyrelsen, inden jeg kan tage stilling i spørgsmål om godkendelse af nye behandlings- og diagnosticeringsmetoder inden for kunstig befrugtning. Jeg vil derfor ikke på indeværende tidspunkt kunne udtale mig om ansøgninger, deres indhold og Det Etiske Råds udtalelse.

Spørgsmål: Vil ministeren sikre, at det forud for stillingtagen til eventuel godkendelse af præimplantationsdiagnostik (PGD) som almindeligt diagnostisk tilbud i Danmark bliver afklaret, hvilke sygdomme det er acceptabelt at undersøge for med PGD eller alternativt, hvem der skal have bemyndigelse til at træffe afgørelse herom og efter hvilke retningslinjer, og vil ministeren i sin videre behandling af sagen tage hensyn til de alvorlige følgevirkninger, som et generelt udbud af PGD kan få for såvel forståelsen af det enkelte individ som for samfundets grundlæggende menneskesyn?

Svar fra ministeren: Jeg henviser til min besvarelse af spørgsmål S 1122.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024