Psykotiske patienter får for meget medicin

NYHED: Alt for meget dobbeltmedicinering af psykotiske patienter, viser undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen.
Maria Dalby
Fakta

Fakta om undersøgelsen:

Formålet med undersøgelsen er at belyse, hvilken medicin de psykisk syge patienter bliver behandlet med, samt om der kan konstateres sammenhæng mellem behandlingen og en højere dødelighed.

Sundhedsstyrelsen har i dag udgivet udredningen Forbruget af antipsykotika blandt 18-64 årige patienter med skizofreni, mani og bipolar sindslidelse. Udredningen er udarbejdet af en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, og den bygger på to undersøgelser med data fra Landspatientregistret, Dødsårsagsregistret og Lægemiddelstatistikregistret. Der indgår knapt 15.000 patienter med skizofreni, mani eller bipolare affektive psykotiske sindslidelser. De foreliggende undersøgelser er ikke udført tidligere for så stor en patientgruppe, heller ikke uden for Danmark.


Kilde: Sundhedsstyrelsen
Risiko for dødsfald øges, når psykotiske patienter dobbeltmedicineres, viser undersøgelse. For mange psykotisk syge modtager både antipsykotisk medicin og sove- eller nervemedicin, men det bringer deres helbred i fare.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en rapport, der netop er offentliggjort.

Mistanke begrundet
I efteråret 2005 blev der i flere medier sat fokus på behandlingen af især unge med skitzofreni, hvor man mente, at de blev fejlbehandlet eller fik for meget medicin. Sundhedsstyrelsen igangsatte en undersøgelse, og det er den, der konkluderer, at der sker en overmedicinering af patientgruppen, og at den bringer patienternes liv og helbred i fare.

Sundhedsstyrelsen har indskærpet, at der udvises stor forsigtighed ved behandling med antipsykotiske lægemidler i kombination med sove- og nervemedicin i et brev, der blev sendt ud den 29. november 2006.

Undersøgelsen viser:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024