Rapport: Papirarbejde forhindrer mere tid til patienterne

STRUKTUR: Regionerne bør centralisere opgaver som personaleadministration og indkøb. Det vil give læger og sygeplejersker mere tid til patienterne, mener et konsulentfirma. Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, kalder rapporten "spild af penge" og "bestilt arbejde".
Fakta

Forkerte opgaver til sundhedspersonalet
Det siger rapporten om administration og indkøb:


"I indeværende projekt og andre projekter i sygehusvæsenet har Implement observeret læger, sygeplejersker og lægesekretærer varetage personaleadministrative opgaver, f.eks. lønindberetning, sagsbehandling i forbindelse med sygefravær, fleksjob og lignende samt sagsbehandling i forbindelse med ansættelser og afskedigelser. Opgaven lå tidligere i personaleafdelingerne, men er flere steder decentraliseret helt ud til afdelings og afsnitsniveau".

"Samme billede ser Implement inden for indkøb og varebestilling. Opgaven omkring indkøb og varebestilling har tidligere været centraliseret på hospitalsniveau og regionsniveau (tidligere amtsniveau). Indkøb, varebestilling, udpakning og opgaven med at sætte på plads i skabe og på lagre varetages mange steder af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og lægesekretærer. Opgaven kunne lige så vel udføres af andet administrativt personale eller ufaglært personale. Opgaven vil tage mindre tid, reducere varespildet og koste mindre i udbringning, fordi de eksterne leverandører ikke nødvendigvis skal levere varer på mange små lokationer".


Kilde: Side 119-120 i Implement: Kortlægning og måling af administrative opgaver. Resultater af målingen på sygehusområdet.

Sygehusene kan klare flere kræftpakker, hjertepakker eller nye behandlinger uden at nedprioritere andre patienter, mener konsulentfirmaet Implement, der for Sundhedsministeriet har været i gang med tidsstudier på sygehusene.

Tendensen på sygehusene er ifølge rapporten, at sundhedspersonalet administrerer mere og mere mere - bl.a. som følge af besparelser på de centrale servicefunktioner i regionerne og på sygehusene.

Mens staten centraliserer sine administrative opgaver for at effektivisere, f.eks. skatteligningen, går regionerne den modsatte vej med mere decentralisering. Flere administrative opgaver presses ud i sygehusenes frontlinje - til skade for patienterne.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024