Regeringen vil bekæmpe bureaukrati på sundhedsområdet

Finansminister Thor Pedersen (V) præsenterede tirsdag 136 resultater og 169 fremadrettede initiativer, der ifølge regeringen forenkler regler og letter administrationen til gavn for borgere og virksomheder. På sundhedsområdet er der tale om små skridt - dog i den rigtige retning.
Claus Iversen

Alt hvad der gør livet lettere for borgerne, er vi med på. Mange af tingene er tilpasninger af beslutninger taget tidligere i Folketinget med bl.a. vores stemmer, og det er kun helt naturligt at rette eventuelle 'bivirkninger' til.

Birthe Skaarup (DF)
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg
Regeringen vil gøre op med regeltyranni og unødvendigt bureaukrati for at gøre dagligdagen lettere for borgere og virksomheder. Derfor har regeringen iværksat den omfattende forenklingsindsats.

Regeringen offentliggjorde tirsdag handlingsplanen ”Færre regler – flere muligheder”. Handlingsplanen indeholder 136 konkrete forenklingsresultater og 169 fremadrettede initiativer til regelforenkling og administrative lettelser.

"Jeg er glad for, at vi allerede nu kan vise konkrete resultater på en lang række områder. Det viser, at det er muligt at rydde op i reglerne og gøre op med unødvendigt bøvl og bureaukrati, når viljen er tilstede", siger Thor Pedersen (V) om tiltagene.

Under Sundhedsministeriet er der syv konkrete punkter, hvor regeringen enten allerede har eller vil gøre livet lettere for borgerne og det berørte erhverv

Dokumentation
Regeringens regelsanering på sundhedsområdet

Receptekspedition på apoteksudsalg
Før kunne apotekskunder kun få udleveret receptpligtig medicin på apoteksudsalg, hvis recepten forinden var ekspederet af det tilknyttede apotek. Det betød dobbeltadministration for apotekerne og ventetid for kunderne. Derfor er der som led i handlingsplanen for en enklere offentlig sektor givet mulighed for, at recepter kan ekspederes direkte på et apoteksudsalg, hvor der er faguddannet personale. Det betyder en mere effektiv receptekspedition for apotekerne og gør det lettere for kunderne at købe receptpligtig medicin.

Elektronisk overførelse af medicintilskudsbevillinger
Medicintilskudsbevillinger kan nu overføres elektronisk direkte til apotekerne. Det betyder, at kunderne slipper for selv at skulle medbringe en medicintilskudsbevilling ved henvendelsen til apoteket, og apotekerne slipper for besværet med at indlæse, hver gang en borger kommer med en ny bevilling. Samtidig vil den elektroniske overførsel betyde, at Lægemiddelstyrelsen undgår en række henvendelser om bortkomne bevillinger og forespørgsler fra apotekerne angående bevillinger.

Standardiseret ansøgning om tilskud til køb af lægemidler
Der er udarbejdet standardansøgningsskemaer for ansøgning om enkelttilskud til køb af lægemidler. Med standardskemaerne bliver det lettere for lægerne at lave ansøgninger ved afkrydsning på et standardiseret skema, og Lægemiddelstyrelsen kan effektivisere sagsbehandlingen. Desuden kan ansøgningerne overføres elektronisk, så sagsbehandlingstiden kan afkortes. Lægemiddelstyrelsen har i de første seks måneder af 2003 modtaget 23.996 ansøgninger på standardansøgningsskemaer ud af 30.519 ansøgninger om enkelttilskud.

Elektroniske blanketter hos Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen bruger en række blanketter i sit arbejde. Disse blanketter lægges nu på internettet, så de er lette at fremskaffe for borgere og lægemiddelindustrien.

Videregivelse af patientoplysninger
Administrationen i forbindelse med patienters samtykke til at videregive fortrolige patientoplysninger er blevet forenklet. Sundhedspersoner kan nu videregive oplysninger til de såkaldte kliniske kvalitetsdatabaser uden samtykke fra patienterne. Det betyder, at behandlingsresultater for afgrænsede grupper af patienter kan overvåges og udvikles uden administrativt besvær.

Liberalisering af reklamering for sundhedsydelser
Forbuddet mod markedsføring af sundhedsydelser ophæves. Det betyder, at borgere og virksomheder nu kan få et reelt frit valg ved brug af sundhedsydelser, og det betyder øget konkurrence på sundhedsområdet. Hidtil har der været meget restriktive begrænsninger for sundhedspersoners muligheder for at reklamere for sundhedsydelser. Med de nye bestemmelser gives der en væsentlig udvidet adgang til markedsføring. Det vil fx fremover være tilladt at bruge billeder og tegninger; at anføre særlige arbejds- og/eller interesseområder; at angive særlige uddannelseskvalifikationer og at angive teknisk udstyr i reklamer for sundhedsydelser.

Forenkling af de forebyggende sundhedsordninger for børn
Reglerne om forebyggende sundhedsordninger for børn er blevet forenklet, sådan at kommunerne kan tilrettelægge den kommunale sundhedstjeneste mere fleksibelt og fx lade skolebørn undersøge hos egen læge i stedet for, at undersøgelserne skal foregå ved en skolelæge.

Læs hele regeringens regelsanerings-pjece


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024