Regeringen vil ikke acceptere narkotika

9/12-04: Lars Løkke fremhæver overfor Tove Videbæk (KD) regeringens handlingsplan "Kampen mod narko" fra oktober 2003, der viser en lang række initiativer mod stofmisbrug. Hun spørger ministeren, hvad han vil gøre for at undgå en ny stor generation af stofmisbrugere.

Det stigende stofmisbrug har i hele perioden givet anledning til en øget indsats i bekæmpelsen af narkotikaproblemerne gennem forebyggelse, behandling og kontrol.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister
Dokumentation
Spørger: Tove Videbæk (KD)

Spørgsmål: Hvad er ministerens kommentar til, at et stigende hash- og narkoforbrug siden 90´erne nu viser sig i flere psykiatriske indlæggelser, flere forgiftninger og flere behandlinger, og hvad agter ministeren at gøre for at undgå en ny stor generation af stofmisbrugere?

Svar fra ministeren: Jeg kan bekræfte, at Sundhedsstyrelsens netop udkomne årsrapport om narkotikasituationen i Danmark 2004 viser, at der er et stigende antal stofmisbrugsrelaterede henvendelser til behandlingssystemet, og at styrelsen vurderer, at dette skyldes det stigende brug af især hash og centralstimulerende stoffer op gennem 90´erne og frem til i dag, hvor det eksperimente- rende forbrug blandt de unge nu er stagnerende.

Det stigende stofmisbrug har i hele perioden givet anledning til en øget indsats i bekæmpelsen af narkotikaproblemerne gennem forebyggelse, behandling og kontrol. Stigningen i antallet af stofmisbrugere i behandling afspejler således en markant udvikling af behandlingstilbuddene – både når det gælder kapacitet og større variation i behandlingsformerne, og er udtryk for en positiv tendens, idet behandling er en væsentlig del af den samlede indsats mod stofmisbrug.

Senest har regeringen i sin handlingsplan "Kampen mod narko" fra oktober 2003 iværksat en lang række initiativer mod stofmisbrug, der omfatter både forebyggelse, social behandling, lægelig behandling, retshåndhævelse, behandling af kriminelle stofmisbrugere og internationalt samarbejde.

Der er i den forbindelse grund til at fremhæve handlingsplanens største forebyggelsesinitiativ; projekt "Narkoen ud af byen", hvor en kommune i hvert amt samt Bornholms Regionskommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen markant skal søge at nedbringe udbredelsen af narkotika i lokalsamfundet.

Projektet markerer, at regeringen ikke vil acceptere den stigning i brugen af narkotika, der er sket siden 90´erne – ikke mindst blandt unge, hvis indstilling til det at bruge eller eksperimentere med narkotika skal ændres med klare signaler fra bl.a. lokalsamfundet.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024