Regioner modvillige i samarbejde om forebyggelse

SAMARBEJDE: En særlig paragraf gør det muligt for regioner og kommuner at samarbejde om indsatser i hjemmet, der kan erstatte sygehusindlæggelser. Ingen regioner benytter muligheden.

For mig at se er det altså lidt enerverende, at det er økonomi først, hver eneste gang vi skal lave en aftale med især kommunerne, og så er det fagligt indhold bagefter. For os drejer det sig om at få løst opgaven på det rigtige niveau. Og så kan vi drøfte økonomien bagefter.

Ulla Astman
Formand for Region Nordjylland
Færre og kortere sygehusindlæggelser er godt for både økonomien og patienterne. Derfor er der i Sundhedsloven indbygget en paragraf, der gør det muligt for regionerne at medfinansiere kommunale tilbud, der erstatter indlæggelse. Den mulighed er der i midlertid ingen regioner, der gør brug af, skriver KL i deres nyhedsbrev Momentum. 

Regionernes samarbejde og medfinansiering af kommunale tilbud, som paragraf 239 giver mulighed for, kan spare patienter og sygehuse for indlæggelser og genindlæggelser og samtidig fremme den forebyggende indsats. Tilsvarende finansierer kommunerne en del af sygehusindlæggelserne, så også de har et klart incitament for at lægge en forebyggende indsats ind.

Et kæmpe besparelsespotentiale
Regionernes modvillighed til at indgå i samarbejdet ærgrer både KL og flere politikere. Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, siger til KL's nyhedsbrev Momentum:

"Det er beklageligt, for både kommuner og regioner burde have fordele ved et bedre samarbejde. Der er blandt andet et kæmpe besparelsespotentiale, fordi vi kan undgå nogle af de unødvendige genindlæggelser, som vi har dokumentation for, at vi har alt for mange af."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024