Regioner og privathospitaler skal selv forhandle takster

TAKSTER: Konservative kom ikke igennem med kravet om en generel nedsættelse af privathospitalernes takster i en ny aftale mellem regeringen og regionerne. Privathospitaler ånder lettet op.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Aftalen mellem regionerne og regeringen

  • Aftalen gør det klart, hvordan regionerne og privathospitalerne skal forhandle prisen for behandlinger på privathospitalerne.
  • Aftalen gør det også klart, hvordan uenigheder om takster løses. 


Fase 1: Fra 1. juli til og med 31. december 2009

  • Nye takster forhandles mellem regioner og privathospitaler inden 1. juli 2009, hvor 1 måneds behandlingsgaranti genindføres.
  • Udgangspunktet for aftalegrundlaget er bl.a. de indhøstede erfaringer i suspensionsperioden (hvor behandlingsgarantien var suspenderet), hvor der er opnået aftaler om køb af aktivitet på private sygehuse og klinikker til lavere priser.

Fase 2: Perioden efter 1. januar 2010

  • Afregningen for patienter, der benytter det udvidede frie sygehusvalg, vil fremover ske til en forhandlet pris med udgangspunkt i referencetakster.
  • Referencetaksterne fastsættes ud fra omkostningsniveauet i den del af de offentlige sygehuse, der udfører de forskellige typer af behandlinger mest omkostningseffektivt. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse udarbejder referencetaksterne.
  • Regeringen og Danske Regioner vil som grundlag for de årlige økonomiforhandlinger forudsætte et forventet niveau for det offentliges samlede køb af aktivitet på de private sygehuse i budgetåret.
  • De private sygehuse, der indgås aftale med, skal omfattes af kvalitets- og dokumentationskrav, der modsvarer de offentlige sygehuses krav.

Det var ikke en jublende lykkelig formand for Danske Regioner, der kom ud fra forhandlingsværelset i Finansministeriet sammen med finansministeren og sundhedsministeren.

"Vi tager regeringens beslutning om at genindføre behandlingsgarantien til efterretning," sagde regionsformand Bent Hansen, da han fik ordet efter finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Privathospitaler er lettede
Finansministeren kunne nemlig indlede med at fortælle de fremmødte journalister, at behandlingsgarantien på en måned, trods advarsler fra regionerne, Lægeforeningen, eksperter og Danske Patienter, som planlagt bliver genindført. De har i forskellige variationer foreslået en variabel behandlingsgaranti med den korteste behandlingsgaranti til de mest syge.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024