Regioner: Privathospitaler er voldsomt overbetalt

SYGEHUSE: Operationer på privathospitaler kostede i 2007 og 2008 137 millioner mere, end de havde gjort på offentlige sygehuse, har Danske Regioner beregnet.

I en ny opgørelse fra Danske Regioner fremgår det, at regionerne i de sidste to år har udbetalt et højere beløb til privathospitalerne end hidtil beregnet.

Formand for regionerne Bent Hansen udtaler, at:

"De private sygehuse har længe haft råd til guld på vandhanerne. Nu kan de også lægge gyldne klinker."

Det siger han til Politiken.

Sundhedsministeriet, privathospitalerne og regionerne har hidtil regnet med, at taksten på operationer hos de private sygehuse ville ligge på ca. 95 procent af prisen i det offentlige.

Operationerne på offentlige sygehuse var beregnet som dyrere, da der også skal afsættes udgifter til uddannelse, akutberedskab og forskning.

I stedet viser det sig ifølge regionerne, at det beløb, som privathospitalerne har fået udbetalt, er højere. Meget højere, mener regionerne. Helt nøjagtigt fik privathospitalerne i 2007 udbetalt et beløb svarende til 110 procent af taksterne i det offentlige.

Bent Hansen forklarer udviklingen ved at sammenligne privathospitalerne med en hvilken som helst anden privat virksomhed, der går efter størst profit og derfor selekterer i, hvilke operationer de ønsker at udføre. Det drejer sig især om fedmeoperationer, der i alt udgør 10 procent af regionernes samlede udgifter på 1,3 milliarder kroner for behandling på privathospitalerne.

Privathospitalerne får, ud over selve taksten for operationen, refunderet omkostninger for implantater, som opereres ind i f.eks. hofte eller ryg.

Nis Alstrup, formand for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, afviser, at notatet fra Danske Regioner peger på et problem, og siger til Politiken:

"Taksten er altså kunstig lav, og så ser det ud, som om vi har fået for meget. Men det er bare endnu en af en lang række anklager fra regionerne uden bund i virkeligheden."

Rigsrevisionen rettede i sommer kritik af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), for ikke at have sikret, "at ydelserne er erhvervet under skyldig hensyntagen til økonomien".

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024