Debat

Regionskandidat: Forkert at lave forsøgsordning med cannabis

DEBAT: Det er ikke Folketinget, der skal beslutte, om et givent stof skal gives som medicin eller ej – det har vi fagfolk og styrelser til at vurdere. Den slags beslutninger skal ikke træffes på baggrund af folkestemninger, skriver Stinus Lindgreen, Regionsrådskandidat.

Helt aktuelt har vi debatten om medicinsk cannabis, hvor Folketinget pludselig mente, at det kunne de da håndtere bedre end fagfolk. Det kunne de ikke, skriver Stinus Lindgreen.
Helt aktuelt har vi debatten om medicinsk cannabis, hvor Folketinget pludselig mente, at det kunne de da håndtere bedre end fagfolk. Det kunne de ikke, skriver Stinus Lindgreen.Foto: /ritzau/Ricardo Arduengo/
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stinus Lindgreen
Kandidat til Region Hovedstaden (R), ph.d og forsker i bioinformatik

Jeg har en forkærlighed for evidens. Argumenter vejer så meget tungere, hvis du kan dokumentere dem. Det gælder alle områder, og det burde ikke være et kontroversielt synspunkt, men alligevel bliver jeg ofte spurgt om, hvad jeg mener med, at vores tilbud i sundhedssystemet skal hvile på et solidt fundament af evidens. For er det ikke allerede tilfældet? I det store hele jo – heldigvis.

Men så alligevel.

Alternativt er ikke evidens
Vi fører et dobbelt regnskab. På den ene side har vi medicin, hvor vi kræver kliniske studier og dokumentation for effekt og bivirkninger. Man skal ikke bare kunne sende medicin på markedet. Erfaringer viser os, at det er nødvendigt med skrappe krav, hvilket thalidomid er et godt eksempel på. På den anden side har vi så alt det andet, som vi accepterer uden evidens, bare fordi vi sætter ordet “alternativt” foran.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men hvad er det et alternativ til? Evidens? Dokumentation? Effekt?

Problemet er, at det enten ikke er bevist, at det virker – eller det er bevist, at det ikke virker. I begge tilfælde bør det ikke tilbydes som behandling. Det kunne jeg skrive meget om (og det har jeg da også gjort tidligere). Man bør selvfølgelig forske mere i de behandlinger, der muligvis virker, men man skal ikke tilbyde “behandling” uden at have dokumentationen på plads.

Først forskning, derefter kan man så beslutte, om medicinsk cannabis skal godkendes som lægemiddel til behandling af specifikke lidelser – men evidensen må komme først.

Stinus Lindgreen
Kandidat til Region Hovedstaden (R), ph.d og forsker i bioinformatik

Medicinsk cannabis
Helt aktuelt har vi debatten om medicinsk cannabis, hvor Folketinget pludselig mente, at det kunne de da håndtere bedre end fagfolk. Det kunne de ikke. Også her er jeg på samme side som fakta, hvilket placerer mig i godt selskab med blandt andet Lægemiddelstyrelsen og Lægeforeningen.

Min skepsis kommer på trods af, at jeg er tilhænger af en legalisering. Der er nemlig stor forskel på at kalde noget et lægemiddel og et rusmiddel. Jeg synes også, du skal kunne købe en flaske whisky til dig selv, men det skal ikke være på recept.

Der er ingen diskussion om, at cannabis indeholder bioaktive stoffer og har en effekt på mennesker. Spørgsmålet er, om det kan bruges medicinsk, i hvilken form og dosis og imod hvilke sygdomme og symptomer. Der foreligger en del studier af medicinsk cannabis, og der er også evidens i nogle specifikke tilfælde. Det er jo derfor, man allerede i en årrække har kunnet få medicin baseret på cannabis udskrevet i Danmark for bestemte sygdomme.

Men det er ikke en mirakelkur imod alskens dårligdomme, sådan som nogen tror.

Folketinget er ikke de rette til at beslutte
Nu har man herhjemme stillet lovforslag om en forsøgsordning, hvor læger nemmere skal kunne ordinere medicinsk cannabis. Det er i mine øjne en forkert beslutning, fordi man kortslutter den velbegrundede normale proces.

Det er ikke Folketinget, der skal beslutte, om et givent stof skal gives som medicin eller ej – det har vi fagfolk og styrelser til at vurdere på baggrund af de videnskabelige studier. Den slags beslutninger skal ikke træffes på baggrund af anekdoter og folkestemninger.

Jeg står ikke alene med det synspunkt, for det er åbenbart heller ikke noget, lægerne selv har særlig meget lyst til, da man jo netop ikke har den nødvendige viden og evidens for at benytte det medicinsk.

Det er at vende tingene på hovedet. Man burde hellere have støttet op om reel forskning på området (også selv om jeg personligt heller ikke er stor tilhænger af, at politikere detailstyrer forskningsmidlerne). Så kunne man måske have lært noget nyt, der kunne have gavnet os alle. I stedet bliver det desværre nok en model, der ikke gør os synderligt meget klogere, da midlerne er stærkt begrænsede.

Først forskning, derefter kan man så beslutte, om medicinsk cannabis skal godkendes som lægemiddel til behandling af specifikke lidelser – men evidensen må komme først.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024