Debat

Regionsrådsformand og S-kandidat: Vi lykkes først i sundhedsvæsenet, når vi sikrer en bedre fordeling af lægeressourcerne

Hvis vi skal sikre flest læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale de steder, hvor behovet er størst, er mere centralisering ikke løsningen, skriver Heino Knudsen og Torben Hollmann.

I virkeligheden lykkes vi først i vores sundhedsvæsen, når vi sikrer en anden fordeling af lægeressourcerne. Og når borgerne ikke opdager, hvem det er, der behandler dem, men borgerne ”blot” oplever, at de får en behandling af høj kvalitet, tæt på eller i deres hjem, skriver Heino Knudsen (S) og Torben Hollmann (S).
I virkeligheden lykkes vi først i vores sundhedsvæsen, når vi sikrer en anden fordeling af lægeressourcerne. Og når borgerne ikke opdager, hvem det er, der behandler dem, men borgerne ”blot” oplever, at de får en behandling af høj kvalitet, tæt på eller i deres hjem, skriver Heino Knudsen (S) og Torben Hollmann (S).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At der er ulighed i sundhedsvæsenet i Danmark, er en kendt sag. Samtidig er det et faktum, at mange nye løsninger skabes ved at have lokalt og regionalt fokus på udfordringerne.

Det gælder for eksempel, når Region Sjælland har skabt en helt ny lægevagt, der giver endnu bedre behandling for borgerne i eget hjem om aftenen og natten og samtidig sikrer, at borgerne fortsat fysisk kan komme til lægevagt i for eksempel Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjælland. Steder, der ellers stod til at lukke.

I virkeligheden lykkes vi først i vores sundhedsvæsen, når vi sikrer en anden fordeling af lægeressourcerne.

Heino Knudsen (S) og Torben Hollmann (S)
Hhv. Regionrådsformand og spidskandidat til RV25 i Region Sjælland

Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, sagde i Altinget 6. maj: ”Men Region Sjælland lider så voldsomt af personalemangel og har samtidig uforholdsmæssigt mange syge borgere, at kvaliteten og adgangen til sundhedsydelser er ramt i et omfang, der kræver handling,”.

Det er hårde ord. Men er det også sandheden?

Det vigtige er, at vi løser udfordringerne

Et stykke hen ad vejen er det. Men det er også vigtigt at have med, at for at løse uligheden er der i fremtiden brug for at have særligt fokus på de områder, der er udfordrede. Både fra politikerne, lederne og medarbejderne.

Et fokus som for eksempel i Region Sjælland har sikret lægevagt for borgerne i hele regionen, eller et fokus som har sikret, at der er investeret markant i et af Danmarks vigtigste sygehuse – Nykøbing F sygehus – de seneste år, og som har betydet, at der er rekrutteret et større antal sygeplejersker til sygehuset på det seneste.  

Vi – og hele det danske sundhedsvæsen – er pressede, men vi har også brug for at rose de medarbejdere og ledere, som hver dag knokler med at få humlebien til at flyve også de steder, hvor den på papiret ikke burde kunne.

Læs også

Morten Freil sagde videre: ”Vi har ikke nogen holdning til antallet af regioner, og vi tager heller ikke stilling til, om man i stedet for folkevalgte regionsråd bør etablere professionelle bestyrelser eller noget helt tredje.”

Det store spørgsmål er, hvordan skal det løses?

Er det i virkeligheden antallet af streger på en landkort, der kan det. Det vigtige er, at vi løser udfordringerne, at vi sikrer alle mulighed for nem og nær adgang til et sundhedsvæsen af høj kvalitet, lige meget hvor du bor i Danmark. Hvis et par streger på et kort løser det, fair nok – men vi er skeptiske.

Det handler om fordeling og nærhed

To ting er helt afgørende. For det første så skal sundhedsressourcerne fordeles anderledes i Danmark, så vi sikrer flest læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale de steder, hvor behovet er størst. For det andet er det vigtigt, at sundheden kommer tættere på alle borgere – ja faktisk helt ude i deres eget hjem.

Det vil lette presset på hospitalerne og sikre at dem, der rent faktisk har det sværest, får hjælpen tættere på. Hvis det skal lykkes, skal Regioner og kommuner i endnu højere grad understøtte hinanden i opgaveløsningen. For os er et kædeansvar nemlig flere ting.

Borgerne har ikke brug for yderligere centralisering af sundhedsvæsenet.

Heino Knudsen (S) og Torben Hollmann (S)
Hhv. Regionrådsformand og spidskandidat til RV25 i Region Sjælland

For eksempel har Regionerne ansvaret for den specialiserede behandling, som foregår på hospitalerne, hvad enten det er kræftbehandling, operationer eller andet. Men den specialiserede akutte behandling er ikke det eneste, der foregår i vores sundhedsvæsen.

Behandlingen af vores kronikere, som også kan være akut, kan i mange tilfælde også være i eget hjem, hvor Regionen har behandlingsansvaret, men udfører opgaven i et tæt samarbejde med kommunernes medarbejdere, der allerede kommer i borgernes egne hjem eller arbejder på plejehjemmet.

I virkeligheden lykkes vi først i vores sundhedsvæsen, når vi sikrer en anden fordeling af lægeressourcerne. Og når borgerne ikke opdager, hvem det er, der behandler dem, men borgerne ”blot” oplever, at de får en behandling af høj kvalitet, tæt på eller i deres hjem. 

Derfor er det vigtigt, at Strukturkommissionen og Folketinget kigger på udfordringerne og løser dem, inden de beslutter sig for, i hvor mange regioner problemerne skal løses i.

Vi har brug for løsninger, der reelt løser disse to grundlæggende udfordringer, og borgerne har ikke brug for yderligere centralisering af sundhedsvæsenet.

Vi må ikke kun diskutere streger på et papir. Vi skal sætte den enkelte borger i centrum og i hele sundhedsvæsenet stille hinanden spørgsmålet om, hvordan vi bedst kan hjælpe, så der fortsat vil være fokus på hele Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat (S), Guldborgsundkredsen
erhvervsuddannet

Torben Klitmøller Hollmann

Spidskandidat (S), Region Sjælland, kommunal centerchef for sundhed og ældre, fhv. formand, social- og sundhedssektoren, FOA
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024