Rent vand, forurenet blod

DEBAT: Dagens debattør undrer sig over, at kemikalier i blodet på spædbørn slet ikke får samme opmærksomhed, som jagten på pesticidrester i drikkevand. Kemikalier, der skader børnene, bør være i langt mere fokus, mener han.

Selvom fostre og spædbørn er op til 65 gange mere følsomme overfor kemisk forurening end voksne, så bliver disse skadelige kemikalier ikke umiddelbart forbudt eller udfaset. Og når der endelig skrides ind, så sker det typisk uden konsekvens, jvf. EU-forbudet mod ftalater i legetøj til børn under 3 år.

Henrik Petersen
Miljøbiolog, Greenpeace
Af Henrik Pedersen,
Miljøbiolog Greenpeace

Allerede for 25 år siden blev de daværende EF-lande enige om at bandlyse pesticidrester i drikkevand, og man satte grænseværdien til at være lig med den daværende detektionsgrænse. I Danmark skrides der ind overfor fund af sprøjtegift over denne grænseværdi i grundvandsboringer med forbud eller begrænsninger i anvendelsen af den pågældende sprøjtegift.

Vi er altså enige om, at målelig kemisk forurening af vores vand er uacceptabelt. Men målelig kemisk forurening af vores børn tager vi ikke så nøje. Det er en skandale, som vi i EU nu kan være med til at rette op på.

Vi fødes forurenede
I juli viste en amerikansk undersøgelse, at der typisk er omkring 200 skadelige menneskeskabte stoffer i navlestrengsblod, heraf mange kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og reproduktionsskadende. Og i sidste uge offentliggjorde Greenpeace og WWF rapporten En gave for livet, som påviste tilstedeværelsen af dybt problematiske stoffer som ftalater og bromerede flammehæmmere i navlestrenge fra nyfødte hollandske børn.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024