Retssag mod regler om medicinaltilskud

28/4-06: Hvilke konsekvenser for dansk lovgivning vil der være, såfremt der indledes en retssag imod de danske regler om medicinaltilskud, spørger Morten Messerschmidt (DF).
Dokumentation
Spørger: Morten Messerschmidt (DF)

Spørgsmål S 4349: Hvad kan ministeren oplyse om de eventuelle konsekvenser for dansk lovgivning, såfremt der indledes en retssag imod de danske regler om medicinaltilskud, som efterfølgende afgøres i den retning, EUs åbningsskrivelse ønsker det?

Begrundelse: Ifølge et nyhedsbrev fra Lægemiddelindustriforeningen (LIF) sendt den 24. april 2006 15:22 undersøger EU de danske medicintilskudsregler. Europa-Kommissionen har taget det første skridt til at indlede en retssag mod Danmark om de danske regler for medicintilskud. Det er sket ved at sende en åbningsskrivelse, hvor Kommissionen beder den danske regering om en forklaring på de danske regler og administrative praksis. Åbningsskrivelsen er en følge af, at Lægemiddelindustriforeningen har indgivet en klage til Europa-Kommissionen over, at administrationen af reglerne for tildeling af medicintilskud ikke er transparente og gennemskuelige. Dermed er de danske regler i strid med EU's bestemmelser om transparens, der siger, at tilskudsafgørelser skal være gennemsigtige, objektive og verificérbare. Det indebærer blandt andet, at der skal være klare kriterier for, hvornår et lægemiddel tildeles tilskud. »Når man skal bygge om på sit hus, er der stillet nogle kriterier op, så man kan gennemskue, hvad der skal være i orden, før man får sin byggetilladelse. Hvis man så ikke får en godkendelse, så er der en begrundelse og en mulighed for at anke beslutningen. Når en producent af et lægemiddel gerne vil ind på et marked, så ansøger man Medicintilskudsnævnet under Lægemiddelstyrelsen om at få tilskud. Men her kan vi ikke se kriterierne på forhånd. Vi kan heller ikke se, hvad vi ikke har levet op til, når vi får afslag. Sidst men ikke mindst, kan vi heller ikke anke den samlede beslutning, men kun klage over mulige procesfejl«, siger Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustriforeningen. Direktøren mener også, at Kommissionens henvendelse til Danmark er en tydelig indikation af, at der er noget om sagen.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024