Debat

Skattetiltag skader sundheds-innovation

DEBAT: Regeringens skattemæssige tiltag rammer biotekvirksomhederne og dansk sundshedsinnovation hårdt, lyder det fra formanden for DANSK BIOTEK, Martin Bonde.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Bonde
Formand for DANSK BIOTEK

En af velfærdssamfundets fornemmeste opgaver er at sikre befolkningens sundhed i form af bl.a. den til enhver tid bedste behandling af opstået sygdom.  

Vi er rigtig gode til at udvikle nye lægemidler i Danmark. Det afspejler sig flot i de stigende eksporttal på lægemiddelområdet, som i 2011 nærmede sig 60 mia. kr. Skal vi fremadrettet indtage denne position, må vi sikre dansk innovation inden for udvikling af moderne medicinske løsninger. Vi skal til kontinuerligt at få forskningsinstitutionernes opdagelser ud til biotekvirksomhederne, med det formål at markedsføre lægemidler med stadigt forbedrede virkningsmekanismer. Sikrer vi en intakt fødekæde på dette område, kan vi udover de nye lægemidler rose os af at skabe arbejdspladser med deraffølgende skatteindtægter til statskassen samt omsætning og eksport.

Vi er mange, der er helt enige om dette. Alligevel står vi i en situation, hvor den nødvendige innovation på sundhedsomådet er i alvorlig fare for at lide en stille død, bl.a. på grund af et utroligt erhvervsfjendsk skattemæssigt tiltag, der rammer specielt biotekvirksomhederne hårdt.

Alligevel står vi i en situation, hvor den nødvendige innovation på sundhedsomådet er i alvorlig fare for at lide en stille død, bl.a. på grund af et utroligt erhvervsfjendsk skattemæssigt tiltag, der rammer specielt biotekvirksomhederne hårdt.

Martin Bonde
Formand for DANSK BIOTEK

Skattemæssige tiltag bremser innovation
Uden at skele til de alvorlige konsekvenser heraf for innovative biotekselskaber har Regeringen med lov nr. L 173 vedtaget den 13. juni 2012 ændret den hidtidige regel om, at skattemæssige underskud fra tidligere år kunne fradrages mod 100 pct. af et års overskud. Fremover kan virksomheder kun fradrage op til 60 pct. af et års overskud med en bundgrænse på 7,5 millioner kr. Og de skal betale fuld selskabsskat af de resterende 40 pct. af overskuddet. Loven skulle angiveligt sigte mod at beskatte multinationale selskaber i Danmark, men den rammer på ganske urimelig vis innovative biotekselskaber, som investerer meget i forskning og udvikling. Her er indtægterne ofte minimale i den tidlige fase af selskabets liv. Og typisk kommer indtægterne så i store "klumper", når der etableres en aftale med et lægemiddelfirma.

DANSK BIOTEK har ideligt gjort opmærksom på, at biotekselskaber udfører innovativ forskning med henblik på bl.a. at udvikle stærkt efterspurgt medicin til gavn for samfundet, og at forsknings- og udviklingsperioden for udvikling af lægemidler er både lang og dyr. Begrænsningen af retten til at fradrage de skattemæssige underskud er ødelæggende for de små vækstvirksomheders likviditet. Når kapitalen skal anvendes til skattebetaling i stedet for til geninvestering i forskning og udvikling, kan dette i yderste konsekvens betyde, at de mindre innovative vækstvirksomheder må lukke eller flytte til andre lande, hvor der større forståelse nødvendigheden af innovation for at fastholde et højt sundhedsniveau.

Vi er nødt til at sikre, at danske innovative virksomheder fortsat spiller en fremtrædende rolle, når det drejer sig om at sikre sundhed, vækst og velstand. Som det tegner sig, risikerer vi at miste konkurrenceevne i forhold til andre lande, som ikke straffer investering i forskning og innovation. L 173 af 13. juni 2012 om begrænsningen af muligheden for fremføring akkumulerede skattemæssige underskud er en tidsel i dansk innovationspolitik. Ryk den op, inden den udvikler et blivende, likviditetssugende rodnet og udvikler sig til en egentlig vækstbremse for sundshedsinnovation i Danmark!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Bonde

Direktør, Inthera Bioscience
ph.d. i kemi (DTU 1990), ba i udenrigshandel (CBS 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024