Smitsomme sygdomme 2003

Smitsomme sygdomme i det 21. århundrede, der er værd at fremhæve, som AIDS, salmonella-infektioner etc.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Den første store, nye smitsomme sygdom i det 21. århundrede blev SARS. Den seneste udvikling i Kina viser, at det stadig er relevant med et beredskab mod SARS. Men selvom SARS var en skelsættende begivenhed i 2003, er der andre sygdomme, der er værd at fremhæve. Det var således 20 år siden årsagen til AIDS blev påvist, og forebyggelse af HIV smitte er i dag lige så relevant som dengang i 80’erne.

2003 var det første år nogensinde hvor der ikke blev anmeldt mæslingetilfælde i Danmark, hvilket understreger, at det danske børnevaccinationsprogram er meget effektivt. Der var fortsat fald i antal tilfælde af salmonella-infektioner, og som noget nyt også et fald i antallet af campylobacter. Samtidig udgav WHO en rapport, hvor det danske ophør med brug af antibiotiske vækstfremmere i husdyrproduktionen blev evalueret. WHO understreger, at Danmark er et foregangsland, og anbefaler, at vækstfremmere kan og bør fjernes fra landbruget i lande med produktionsforhold, der ligner de danske.

Læs videre i EPI-NYT, der i uge 2 gør status over smitsomme sygdomme i 2003.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024